Erken menopoz isteksizlik yapabilir

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Erken menopoza giren kadında cinsel isteksizlik görülebilir. Sıkıntınız varsa bir süre hormon tedavisi alabilirsiniz. Bu tedaviyle menopozun vücutta yapacağı değişiklikler ertelenir ve isteksizliğiniz düzelebilir.

Dış gebelik geçirdim

4 ay önce laporoskopi yöntemiyle dış gebelik ameliyatı oldum. Sağ yumurtalığımı aldılar. Doktor, 6 ay hamile kalmamamı söyledi. 40 yaşındayım, hamile kalmam tehlikeli olur mu? Korunmak istemiyorum. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik ameliyatında genellikle gebeliğin tutunduğu bölgedeki tüp alınır. Yumurtalığınız büyük ihtimalle duruyordur ama yaşınız 40 olduğu için kaybettiğiniz her zaman diliminde ne yazık ki yumurtalık rezerviniz azalmakta.

Vakit kaybetmeden tekrar gebelik planlamanızı, olmuyorsa üreme sağlığı alanında deneyimli bir hekime başvurmanızı öneririm. Bu arada diğer tüpünüzde de dış gebelik görülme riski arttığından kendiliğinden gebelik oluşsa bile lütfen gebe olduğunuzu öğrenir öğrenmez bir hekime başvurun. Düzenli takipte kalın ki dış gebeliğin tekrarlamadığından emin olunsun.

Cinsel isteğim bitti

29 yaşındayım, 2 yıllık evliyim ama menopoza girdim. Hiç zevk alamıyorum. Menopoz cinsellik isteğini yok ediyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok gençken menopoza girmişsiniz. Menopozda çoğunlukla kadınlarda cinsel istek azalır ancak nadiren de artar. Dolayısıyla sizdeki bu isteksizlik büyük ihtimalle erken menopoza girmenizden kaynaklanır. Size önerim bir süre mutlaka hormon replasman tedavisi almanızdır.

Bu aynı zamanda menopozun vücudunuzda yapacağı diğer değişiklikleri de bir miktar erteleyecektir. Bu ilacı kullanırken isteksizlikle ilgili olumlu bir gelişme yaşamazsanız, o zaman altta yatan psikolojik sebepler mi var anlaşılması için bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Hamileliğe engelmiş

Doktora gittim, prolaktin yine yüksekmiş. İlaçla 20 günde 28’den 3.5’e düştü. Doktorum, sorun olmadığını söyledi. Tekrar yükseleceğini biliyorum, Araştırdım ve hipofiz bezinden kaynaklanabileceğini okudum. Anne olmak istiyorum ama prolaktin yüksekliği buna engelmiş. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonunun 28 olmasını yüksek değil. Boşuna ilaç kullanmışsınız. Hipofizde adenoma denilen iyi huylu tümörlere bağlı prolaktin yüksekliği genellikle 100’ün üzerine çıkar. Ayrıca 28 değerindeki prolaktin hamile kalmanıza engel olmaz. Çocuk istiyorsanız prolaktin hormonu yerine başka nedenlere odaklanmalı ve bunun araştırılması için üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak gerekli araştırmaları başlatmalısınız.


Yazarlarımızdan

17 Mayıs 2021, Pazartesi 07:40
17 Mayıs 2021, Pazartesi 07:07
Sıradaki haber yükleniyor...
holder