Opr. Dr. Hande Akbaş Erken yapılan gebelik testi yanıltabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Erken yapılan gebelik testi yanıltabiliyor

Tüp bebek tedavisi yapılan kadının gebelik testi için sabırlı olması gerekiyor. Çünkü erken yapılan testler yanıltıcı olabiliyor. En iyisi doktorunuzun size önerdiği zaman testi yaptırın ve gereken sıklıkta tekrarlatın.

Genetik testler temiz

22 yaşındayım. İki gebelik yaşadım. Biri 24, diğeri 36 haftalıkken sonlandırıldı. Genetik test yapıldı, kromozom bozukluğu yokmuş. Eşim ve benim sorunumuz yok. Biz nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen bebeğin kromozomları normal çıksa bile bazı sendromlar olabilir. Sizde 2 keredir aynı olay gerçekleşmiş, genetik doktorları bunu bir sendroma benzetmedi mi? Görülen hastalığın genetik nedeni bulunabilse, o zaman tüp bebek yaparak o hastalığı taşımayan embriyoların nakli sağlanabilir.

Haberin Devamı

Hastalık gen boyutunda olduğunda tam teşhis edilemeyebilir. Size ve eşinize yapılmış tüm tetkikler ve otopsi sonuçlarıyla yeniden doktora başvurabilirseniz size yardımcı olunabilir.

Gebelik testi yaptırdım

Tüp bebek transferinin 4’üncü günü gebelik testi yaptırdım. HCG 46.95 çıktı. Ertesi gün yine yaptırdım, 42.5 çıktı. Bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aceleci davranmışsınız. Transferden 10-12 gün sonra testin yapılmasını öneririz. Keza çatlatma iğnesine bağlı olarak da erken testlerde ne yazık ki yalancı pozitif sonuçlar çıkabilir. Gebelik testini her gün tekrar etmek yerine gün aşırı yapmak doğrudur. Önerilen zamanda testinizi tekrar ettirin.

Adet düzenimi etkiler mi?

32 yaşındayım, 1 aylık evliyim. Nikahtan önce adet geciktirici içitim. Adet düzenimi etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, zorunlu haller dışında adet düzeniyle oynanmasını istemeyiz. Bu tür ilaçlar hormon içerir, yan etkileri sıktır. Adetiniz ilacı bıraktıktan sonra 1 hafta içinde başlamazsa bir uzmana başvurun. Bir kerelik kullanım olduğu için düzeninizi etkileyeceğini düşünmüyorum.

Yumurta takibi yapıyorlar

Bende endometrioma var. Sağ yumurtalığımda 4.5 santim. 6-7 aydır hamile kalamadım. Yumurtlama takibi yapıyorlar. Doktor ilaç verdi. 5 gün 1 tane içeceğim. Doktor “Bu ilaç kisti büyütür mü, göreceğiz” dedi. Bu tedavi ne kadar sürer? Sonrasında ne olacak?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde endometrioma teşhisi konulduysa ve 5 santime ulaştıysa haplarla yumurtlama takibinin sizde gebelik oluşturma ihtimali epey düşük olduğu için bunlarla vakit kaybetmemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Üreme endokrinolojisi alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak kist daha fazla büyüyüp yumurtalık ve tüplerinize zarar vermeden bir an önce gebe kalma yöntemlerine başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder