Opr. Dr. Hande Akbaş Erteleme süresi 1 haftayı geçmesin
HABERİ PAYLAŞ

Erteleme süresi 1 haftayı geçmesin

Adet günü önemli olaylarda, sınav ya da evlilik tarihi gibi günlerde ertelenebilir. Tabii bu yönteme sıklıkla başvurmamak ve ilaç almak için doktora gitmek çok önemli. Ayrıca erteleme süresinin 1 haftayı geçmemesine dikkat edilmeli.

Östrojen almalı mıyım?

35 yaşında adetten kesildim. Daha önce bir yumurtam alınmıştı, erken menopoza girdiğimi düşünüyorum. Beni üzen halsizlik, cilt kuruluğu, yorgunluk ve isteksizlik. Hiçbir şeyden zevk alamıyorum. Acaba östrojen hormonu almalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşından önce adetlerin kesilmesine erken menopoz denir. Sizin durumunuzda bunu hızlandıran etken yazdığınız gibi yumurtalıklarınızdan birinin erken yaşta alınmış olması. Bu kadar genç yaşta menopoza giren hastalarıma ben mutlaka bir dönem hormon başlanması taraftarıyım. Çünkü aksi taktirde sizin yaşadığınız kuruluk, isteksizlik, ateş basması ve terleme hayat konforunuzu ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Hormon başlanmadan önce mutlaka genel bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğinden önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Onun önerisi doğrultusunda ilaç seçimine karar vermeli ve kullanırken devamlı kontrol altında kalmalısınız.

Haberin Devamı

Adet ertelenir mi?

Nişanlımın adet dönemi düğüne denk geliyor. Adeti ertelemek istiyoruz. Acaba kaç gün önce doktora gitmeliyiz? Bir de kaç gün ertelenir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düğün tarihinizden 1-2 ay önce doktora başvurmanızı, nişanlınıza muayene ve ultrason yapılmasını öneririm. Böylece rahim ve yumurtalıklarında bir sorun yoksa hem korunma amacıyla hem de adetin geciktirilebilmesi için doktor nişanlınızın bünyesine uygun bir ilaç verir. Erteleme süresinin 1 haftayı geçmesi önerilmez.

Bebek istiyoruz

Adet göremiyorum. 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. FSH değerim yüksek ama tubalarım açık. Doktorum "1 ay bekle" dedi. 1 ay sonra ilaçsız adet görebilir miyim? Bebek istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeriniz yüksekse beklemekle vakit kaybediyorsunuz. FSH yüksekliği yumurtalıklarınızın az çalışmaya başladığını yani yumurtlamanın azaldığını ya da başka bir deyişle doğurganlığınızı kaybetmeye başladığınızı gösterir. FSH ne kadar yüksekse gebe kalma ihtimaliniz de azalır. Hatta FSH değeri 15'in üstüne çıktıktan sonra sizin normal yollarla denemenizle biz doktorların size tüp bebek uygulaması arasında bile gebelik oranları açısından bir fark kalmaz. Bir an önce üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder