Opr. Dr. Hande Akbaş Eşinizden aynı mikrobu alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Eşinizden aynı mikrobu alabilirsiniz

Koyu renkli, kokulu akıntı olması akla enfeksiyonu getirir. Hemen doktora gidin, ilaç tedavisine başlayın. İlişkide prezervatif kullanmıyorsanız eşinizin de tedavisi şarttır. Çünkü o taşıyıcı olduğundan yine size mikrop bulaştırabilir.

Akıntım koyu ve kokulu

28 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Sorunum sürekli akıntımın olması ve idrarımın çok koyu renk ve kokulu gelmesi. Neler yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinadan her zaman bir miktar şeffafımsı, kokusuz bir akıntı gelir, doğaldır. Koyu renkli ve kokulu akıntı olması enfeksiyonu düşündürüyor. Lütfen enfeksiyon daha fazla ilerlemeden bir jinekoloğa başvurarak o bölgeden kültür aldırtın.

Haberin Devamı

Hangi bakteri ürediyse gerekli ilaçlara başlayın. Kısa sürede iyileşeceksiniz. Bu arada çiftler ilişkide kondom kullanmıyorsa eşinizin de tedavi görmesi gerekir ki siz iyileştikten sonra o taşıyıcı olup size tekrar mikrop bulaştırmasın. İdrarınızdaki kokunun kaynağı da büyük ihtimalle vajinal bölgedeki enfeksiyondur. Ayrıca bol sıvı tüketmenizi öneririm.

Toksoplazmadan korkuyorum

11 haftalık hamileyim ve toksoplazma testini korkudan yaptırmıyorum. Her şeyde toksoplazma var gibi geliyor. Takıntı yaptım. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gidip toksoplazma testinizi yaptırın. Belki de endişenizin ne kadar yersiz olduğunu anlayacaksınız. Diyelim ki geçirmemişsiniz o zaman zaten bu titizlikle gebelikte de almazsınız.

Sebze ve meyveleri iyi yıkayarak, etleri iyi pişirerek yiyin. Evde kedi yoksa boşuna endişeleniyorsunuz. Çünkü toksoplazma en sık kediler ve onların dışkısıyla temas edenlerde görülür. Rahat olun ve gidip testinizi verin.

Korunmalı mıyım?

Beş aydır doğum kontrol ilacı içiyorum. Normalde hapı gece 10.00 gibi içiyordum. Unutunca ertesi gün 07.00 gibi aldım, diğer hapı da aynı gün 10.00’da içtim. Ek koruma gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilacınızı unutmuş olmanıza rağmen sonraki davranışınız son derece doğru, hapın koruyuculuğu devam etmektedir. Ek bir yönteme gerek yoktur.

İlacı ne kadar kullanmalıyım?

30 yaşındayım. 1.5 yıl önce çikolata kisti ameliyatı oldum. Sol yumurtalıktan 10 santimlik kist alındı. Ameliyattan sonra 6 ay aralıksız doğum kontrol ilacı kullandım. 6 aydan sonra 21 gün kullanıp 7 gün ara veriyorum. Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yakın zamanda çocuk sahibi olmak gibi bir niyetiniz bulunmuyorsa o zaman size önerim bu ilacı hamile kalma kararı verene kadar devam etmeniz. İki yıldan uzun kullanımlarda belki 1-2 ay ara verilebilir. Ama bu ilacı uzun süre kesmeniz halinde çikolata kistlerinizin yenileme riski epey yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder