Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmadan önce doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmadan önce doktora gidin

Haberin Devamı

Hepatit C olan kadının gebe kalmadan önce mutlaka detaylı doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ayrıca bebeği de doğar doğmaz takibe alınmalı. Çünkü hastalığın anneden bebeğe geçme riski bulunuyor...

Hepatit C eşime ve çocuğuma bulaşır mı?

Hepatit C olduğum fark edildi. 30 yaşındayım ve evlenmek istiyorum. Eşime bulaşır mı, anne olabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, geçmiş olsun, Hepatit C’nin aşısı yok. Kan ve cinsel temas yoluyla bulaşır. Bu yüzden evlenmeden önce bu durumu partnerinizle paylaşın. Çünkü düşük olsa da ne yazık ki hastalığı ona geçirme riskiniz var. Gebelik sırasında da bebeğinize geçirme riskiniz olduğundan doğar doğmaz bebeğiniz takip edilmelidir. Hepatit C geçirmiş olmanız gebe kalmanıza engel olmaz. Ama gebe kalmadan önce hepatit vücutta aktif mi, gebelikte karaciğeriniz açısından bir sorun yaşar mısınız mutlaka bir hematoloji uzmanının fikrini alın, ardından hamilelik planlayın.

Hormon bozukluğu mu?

20 yaşında kızım. Göbeğimde ve belimde tüylenme var ve adetimden 10-15 gün sonra kanlı akıntı geliyor. Adetlerim düzenli. Sebebi hormon bozukluğu mu? Jinekoloğa gitmeye utanıyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüylenmede artış ve adet düzensizliği en sık hormonal sorunlara bağlı oluşur. Jinekoloğa gitmenizde utanılacak ya da çekinilecek bir şey yok, lütfen rahat olun. Eğer bakireyseniz idrarınız dolu bir şekilde gittiğinizde doktorunuz size karından ultrason ile bakarak yumurtalık ve rahiminizi inceleyecek ve herhangi bir kistik yapı olup olmadığına bakacaktır. Sonrasında kanda bazı hormonları isteyerek sıkıntı var mı araştıracaktır.

Acaba anne olabilir miyim?

2.5 yıllık evli, 26 yaşında kadınım. 1.5 senedir korunumuyoruz. Eşimden ve benden birçok test istediler. Smear testi normal, eşimin spermi iyi. Bütün sonuçlar temiz ama çocuğumuz olmuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, eşinizin spermlerinin normal olduğu söylenmiş. 1.5 yılda hamile kalmanız beklenirdi. Daha fazla vakit kaybetmek yerine bu alanda deneyimli bir hekime başvurarak yumurta rezervinizi ve rahim filmiyle tüplerinizin durumunu kontrol ettirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder