Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmayı 5-6 ay erteleyin
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı 5-6 ay erteleyin

Myom ameliyatından sonra kadının hemen gebe kalmasını önermiyoruz. Çünkü gebelikte rahim büyüyor, myom çıkarılırken dikiş atılmış bölgede ayrılma oluyor. Bu da anne ve bebeği riske atıyor. 5-6 ay sonra gebe kalmanız daha uygun olur

Hemen çocuk istiyorum

4 ay önce rahmimden en büyüğü 7 santim olan 5 myom alındı. 38 yaşında 1 yıldır evliyim. Artık çocuk istiyoruz ama doktorum korunmam gerektiğini söyledi. Yaşımdan dolayı da çocuğum olmazsa diye çok korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra 5-6 ay rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma meydana gelerek hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelmektedir. Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz, 6 ay kendi kendinize deneyin. Olmuyorsa bir an önce üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle...

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ameliyat çözüm olur mu?

Anneme rahim kanseri teşhisi konuldu. Rapor grade 1. Rahim kanseri hakkında bilgi alabilir miyim? Annemin yaşama şansı nedir? Pataloji sonucunu size yazıyorum. Acaba ameliyat çare olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenize çok büyük geçmiş olsun. Patoloji sonucu ümit verici. Bir an önce ameliyat öneririm. Eğer yaşı ileri ve hipertansiyon ve şeker gibi hastalıkları varsa önce bunların kontrol altına alınması ardından ameliyat yapılarak cerrahi evreleme ile bundan sonra izlenmesi gereken yol belirlenmelidir. Tümör karın boşluğuna yayılmış mı, lenf bezlerinde tutulum var mı yoksa sadece rahime mi sınırlı kalmış? Bu soruların cevabı tedavi şeklinin belirlenmesinde aydınlatıcı olacaktır.

Yumurtalıklar az çalışıyormuş

32 yaşındayım, eşim de 28 yaşında. 1 yıllık evliyiz ama çocuğumuz olmuyor. Doktor eşimin yumurtalıklarının az çalıştığını söyledi ve geliştirici hap verdi “3 ay kullanın” dedi. 3 ay kullandık ama değişiklik olmadı. Benim sperm tahlili normal çıktı. Acaba yumurtalıkların çalışması için ne yapabiliriz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yumurtalıklarının az çalıştığı söylendiyse ve evliliğinizin 1 yılı dolmasına rağmen çocuk sahibi olamadıysanız beklemenizi önermem. Öncelikle bu konuda uzmanlaşmış bir hekimden ikinci bir fikir alın. Adetinin 2’nci günü FSH ve estradiol hormonlarına baktırın. Rezervin farklı bir göstergesi olan AMH hormon seviyesini ölçtürün. Tüm bunlar en azından daha ileri yardımcı üreme teknikleriyle gebelik elde edilebilir mi onu gösterecektir. Yaşı genç olduğu için vakit kaybetmeden bir uzman yardımıyla gebelik elde edebileceğinizi ümit ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder