Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik aşısı denenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik aşısı denenebilir

Anne olmaya çalışan ve arka arkaya tekrarlayan düşükler yapan kadınlara halk arasında gebelik aşısı denilen bir uygulama yapılabiliyor. Bu kadının düşük yapma ihtimalini epey azaltıyor.

Yeni gelişme var mı?

12 yıllık evliyiz. Eşim bir defa normal, 3 tüp bebek denememizde de 2 defa hamile kaldı. Ama 1 ay sonunda düşük yapıyor. Sebebi ne olabilir? Yeni bir gelişme var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarımızda uyguladığımız ve halk arasında gebelik aşısı diye geçen bir uygulamayla bir daha düşük yapma ihtimalinizi epey azaltıyoruz. Size önerim yapılmadıysa önce sizin ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırmanız. Ardından bu konuda uzman bir hekime başvurup detayları öğrenin.

Haberin Devamı

Sertlikler oluştu

33 yaşındayım. Sağ kasığımda bir acı duydum. Bazı sertlikler hissettim. Bu sertliklere dokunduğumda acı hissetmiyorum. Bu, son iki günde ortaya çıkan bir durum. Bu belirti kadın hastalıklarıyla ilgili bir belirti olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kasıklarımızda lenf bezleri bulunur ve genital bölgedeki birtakım enfeksiyonlara reaksiyonel olarak zaman zaman bu bezlerde büyüme olabilir. Bu duruma basit bir kıl kökü iltihabından vajinal enfeksiyonlara kadar birçok neden sebep olabilir. Size önerim birkaç güne kadar bu şişlikler geçmezse bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızdır.

İkinci çocuğu istiyoruz

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 hareketli, 1-2 hareketsiz sperm gözlendi. Bir oğlum var ama ikinci çocuk olmuyor. Acaba tüp bebekle gebelik elde edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda birçok hasta var. Yani ilk çocukları doğal yollardan olup sonradan gebe kalamamaktadırlar. Çocuğunuzun yaşınızı yazmamışsınız. Ama zaman içinde eşinizin sperm sayısında belirgin bir azalma oluşmuş. Şu anki sayıyla ne yazık ki doğal yollardan gebe kalabilme ihtimaliniz hemen hemen hiç yok. Eğer ikinci çocuğu mutlaka istiyorsanız yapılabilecek tek doğru yöntem direkt tüp bebeğe başvurmak.

İki kez aşılama yapıldı

İki yılda eşim hamile kalmadı, doktora gittik. Sperm sayım normal, hareketleri düşük. İki defa aşılama yapıldı. Sonuç yok. Sperm hareketlerinin veya hızının düşük olması çocuk olmasına engel mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktora başvurmanız çok yerinde bir karar olmuş. Sperm sayısının ne kadar düşük olduğu önemli. Çünkü yumurtayı gidip dölleyecek olan spermin hareketi iyi olmalı ki yumurtayla buluşabilsin. Buna rağmen doktorunuz size 2 kez aşılama denemiş ama sonuç alamamışsınız.

Size önerim tüp bebek konusunda başarılı ve deneyimli bir doktora başvurmanız. Tek sebep sadece sperm hareketliliğinin az olması mı mutlaka araştırılmalı ve ona göre bir sonraki aşamaya geçilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder