Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik şansınız azalmasın
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınız azalmasın

Rahim filminde kadının tüplerinde sorun varsa tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durum değerlendirilir. Burada da sıkıntı tespit edilirse önlem alınır. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Yumurtalıklarım az çalışıyormuş

27 yaşındayım. Bir yıl önce cinsel organımda et beni gibi bir şeyler çıktı. Smear sırasında çok zorlandım. Rahim ağzı kanserinden korkuyorum. Bir de doktor “Yumurtalıkların az çalışıyor” dedi. Adetim düzenli ama süresi azaldı. Söyledikleri ne kadar doğru? Ne önerirsiniz?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz yapının HPV denilen virüse bağlı ortaya çıkan siğil olma ihtimali var. Rahim ağzınızdan smear alınması siğilleri olan hastada büyük önem taşır. HPV’nin bazı tipleri siğil yaptığı gibi bazıları da rahim ağzında kansere neden olabilir. Bu nedenle smear aldırmanız çok önemli. Rahim ağzınızın görülememesi söz konusu olamaz. Ancak deneyim azsa canınız acımış veya tam görülememiş olabilir.

Bunu bir an önce yaptırın. Yumurtalıklarınızın rezervi ultrasonda anlaşılır. Smear aldırmak için üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurursanız o zaman rezerviniz hakkında da doğru bilgiye ulaşabileceğiniz kanaatindeyim. Adet süresinin 2-7 gün arasında olması son derece normal bir bulgu olup yumurta rezervinizle hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Genişleme varmış

34 yaşındayım. Tüp bebek öncesi çekilen rahim filmimde tüplerimde genişleme olduğunu söyledi doktorum, ne yapayım? Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumdayken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Neden olmuyor?

25 yaşındayım, 3 senelik evliyim. Çocuğumuz olmadı. Sperm testi yaptırdım, normal. Eşimde problem yok. Neden çocuğumuz olmuyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 yıllık evlilikte düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınamaması beklenen bir durum değil. Normal kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından bakıldığında ‘sorun görülmedi’ denilip üreme tıbbıyla uğraşan biz hekimlerce incelendiğinde yumurtalık veya tüplerde sorun gördüğümüz hastalar oluyor. Önerim elinizde bu zamana kadar size ve eşinize yapılmış tüm tetkiklerinizle beraber üreme tıbbı konusunda uzman bir doktora başvurmanız, eksik tahlil varsa bunların giderilmesinin ardından bebek sahibi olmak için size yol haritası çizilmesi doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder