Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik şansınız çok azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınız çok azalıyor

42 yaşından sonra anne olma şansı çok azalıyor. Kadının bebeğini kucağına alma şansı yüzde 1-2’lere kadar iniyor. Bu nedenle anne olmayı ertelemeyin ya da karar verdikten sonra zaman kaybetmeden yardımcı üreme yöntemlerine başvurmayı deneyin.

Anne olabilir miyim?

24 yaşındayım ve bekarım. 2 ay önce idrar yolu enfeksiyonu için hastaneye gittim. Rahim ve yumurtalıklar temizmiş. Bu sırada tüberküloz taraması da istenmiş. Genital bölgede verem çıktı. İlaca başlandı, toplam 11 ilacım var. Üreme yok. Evlenmek istiyorum. Acaba ileride anne olur muyum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ürogenital sistem tüberkülozu tüplerde harabiyete sebep olabilir. Evlendikten bir süre sonra rahim filmi çektirip ve tüplerinize baktırmanızı öneririm. Böyle bir durum söz konusuysa o zaman kendi kendinize hamile kalabilmek için vakit kaybetmek yerine direkt olarak tüp bebek yöntemine başvurursunuz.

Hamile kalır mıyım?

49 yaşındayım. 1 yıldır evliyim, bebek istiyoruz. 3 aydır korunmuyoruz. Adetlerim 2 ay önceye kadar düzenliydi. Ama 2 aydır adet bitiminden 10-15 gün sonra tekrar başlıyor. Memelerimde şiddetli ağrılar oluyor. Gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlar ortalama 50-51 yaşında menopoza girerler. Menopoz başlamadan bazı hormonal değişikliklere bağlı olarak vücutta çeşitli bulgular ortaya çıkar. Örneğin; adet düzensizliği, adet öncesi memelerde şiddetli ağrı, ateş basması ve terleme gibi. Adet görmek her zaman kadının yumurtladığının bulgusu değildir. Doğurganlık 42 yaşından sonra dramatik olarak azalır ve eve bebek götürme ihtimali yüzde 1-2’ye kadar iner. 49 yaşında bir kadın olarak ne yazık ki doğal yollarla ya da tüp bebekle gebe kalabilme şansınız yüzde 1’in altındadır.

KANAMALARIN SÜRMESİ NORMAL Mİ?

Sezaryen ile doğum yapalı 3 ay oldu. Lohusa kanamam 53 gün sürdü. 10 gün önce tekrar kanama başladı. Adet kanamasından daha azdı. 4 gün sürdü ve kesildi. 2 gün sonra tekrar başladı ama hemen bitti. 4 gün sonra tekrar aynı şekilde kanama başladı, aynı gün kesildi. Acaba bu durum normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, lohusalık döneminde özellikle ilk 1-2 hafta olup sonra giderek rengi sarıya dönen kanamalar normal kabul edilir. Siz doğum sonrasında hiç kesilmeden kanama yaşadığınızı ve son zamanlarda tekrar 3-4 günde bir kanadığınızı ifade ettiğinizden bu durumun altında yatabilecek sebeplerin araştırılması gerekir. Doğrusu size doğumunuzu yaptıran hekiminize başvurmanız olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder