Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte diş ağrısı çekiyorsanız
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte diş ağrısı çekiyorsanız

Çocuk isteyen gebelikten önce sağlık taramasından geçmeli. Hamileyseniz ve dişiniz ağrıyorsa üç ayı doldurana kadar bekleyin. Üç ay dolduysa tedavi olun. Çünkü diş enfeksiyonları erken doğuma bile neden olabiliyor.

Çürük dişim ağrıyor

12 haftalık hamileyim. Çürük dişim çok ağrı yapıyor. Çocuğa zararı var mı? Dişi çektirsem mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben tüm gebelik planlayan hastalarıma gebe kalmadan önce genel bir check up’tan geçmelerini, diş de dahil bir sorun varsa bu giderildikten sonra korunmayı bırakmalarını öneririm. Hamileliğinin ilk 3 ayını tamamlamış olduğu için artık korkmadan diş hekiminizin önerdiği tedaviyi uygulatabilirsiniz. Tedaviyi ihmal etmeyin. Çünkü gebeliğin son aylarında diş enfeksiyonları erken doğuma bile sebep olabilir. Bir an önce bu sorun giderilmeli.

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmak istiyoruz

3 yıllık evliyim, 1 yıldır çocuk düşüyoruz. Bundan 3 ay önce kadın doğum uzmanına gittim, ilaç verdi, kullandım ama sonuç alamadım. Bundan sonra gittiğim doktor “Rahim filmi çektiririz” demişti. Rahim filminden başka bir yol yok mu? Bu arada adetlerim düzenli. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, son 1 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız artık daha fazla beklemeyin. Öncelikle eşinizin sperm örneği vermesini öneririm. Bu rahim filmine göre daha kolaydır. Ayrıca sizin yumurtalık rezerviniz de görülmeli ve tüplerinizi değerlendirebilmek adına rahim filmine başvurulmalıdır.

Kandan korktum

Geçenlerde ilişkiden sonra kan geldi. Korktum ve bir daha ilişkiye giremedim. Doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası asla kanama olmamlı. Geciktirmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz en doğrusu olacaktır. Enfeksiyon var mı bakılır, smear alınır. Rahim ve yumurtalıklar ultrasonla değerlendirilir. Gerekirse bulgular kan tetkikleriyle desteklenir.

Korunmak için ne önerirsiniz?

Korunmak için 4 aydır doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Acaba 7 gün ara verdiğimde koruma oluyor mu? Korunmak için ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kulladığınız ilaçtan memnunsanız ve yakın bir tarihte çocuk düşünmüyorsanız, o zaman bence zaten güvenirliği en yüksek yöntemlerden birisini kullanıyorsunuz, devam etmenizi öneririm. Bazı doğum kontrol ilaçları 21 gün kullanılır ve 1 hafta ara verilir. Bu 1 haftalık sürede eşinizin ayrıca korunmasına gerek yoktur. Çünkü hapın etkisi halen devam etmektedir. Sadece hapı düzenli kullanın, 21 gün süresince hiç gün atlamamaya çalışın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder