Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte fazla kilo almak riski artırır
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte fazla kilo almak riski artırır

Tek çocuğa hamile olan kadınların gebelikte 10-15 kilo alması ideal. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız bunun daha fazlası normaldir. Bu rakamların üzerinde kilo almak sorunlara yol açabilir. Bu nedenle gebelik beslenmesine dikkat edin.

Tüylenme var, adet düzensiz

22 yaşındayım ve 2-3 ayda bir ancak adet görüyorum. Tüylenmel de var. Doktora gittim. Bana polikistik over sendromu teşhisi konuldu. Bu durum ileride çocuk sahibi olmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve birtakım çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir hastalık olup ne yazık ki kesin tedavisi bulunmamaktadır. Hastanın hangi konuya yönelik şikayetleri ön plandaysa ona yönelik tedavi uygulanmaktadır. Şu anda anladığım kadarıyla sizi adet düzensizliğiniz ve tüylerdeki artış rahatsız ediyor.

Haberin Devamı

Birtakım hormon düzey ölçümleri yapıldıktan sonra ilaçlarla her iki şikayetiniz de kontrol altına alınabilir, korkmayın. Polikistik over sendromlu kadınların çoğu bize ihtiyaç duymadan gebe kalabilir. Ama bazıları adet düzensizliği ve yumurtlama düzensizliği yaşadığından hamile kalmakta zorluk çekebilirler.

Yalnız üzülmeyin çünkü polikistik over sendromlu kadınlarda bol sayıda yumurta olduğundan yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalma şansları yaklaşık yüzde 65-70’lerdedir. Yine de dilerim buna ihtiyaç kalmaz. En büyük önerim diyetinize dikkat edip kilo almamaya özen göstermeniz.

Kaç kilo alabilirim?

Birkaç aya kadar eşimle birlikte çocuk düşünüyoruz. Kilo almaya çok yatkın bir kadınım. Merak ettiğim gebelikte ideal kilo alımı ne kadar olmalıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tipik olarak, gebe bir kadın hamile olmayan bir kadına kıyasla günde 300 kalori daha fazla almalı. Toplamda da 10-15 kilo alarak gebeliğinizi tamamlamanız en ideali olur. İkiz veya daha fazla sayıda bebek için tabii ki kilo alımı da daha fazla olmalıdır.

Tekiz gebeliklerde 15 kilogramın üstünde her türlü gebelik komplikasyonlarında belirgin artış olduğu saptanmıştır. Bu sebeple hamilelikte bilinçli beslenmek çok önemlidir.

Gebe kalamıyorum

2019 Nisan ayında kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtaj sonlanmadan spiral taktırdım. Daha sonra spirali çıkartmak zorunda kaldım. Bizim 2 yaşında bir çocuğum var ve tekrar çocuk istiyoruz. Eşim sperm testi yaptırdı, herhangi bir sorun yokmuş. Ama ben gebe kalamıyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem kürtaj geçirmiş olduğunuz için hem de spiralin çıkarılması nedeniyle mutlaka bir rahim filmi çektirerek tüplerinizin ve rahminizin son durumu konusunda fikir sahibi olmalıyız. Eşinizin spermi normalse, rahim filminiz de normal çıkarsa, vakit kaybetmeden yumurtalık rezervinize baktırmanız uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder