Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte yüksek şeker bebeğe zarar veriyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte yüksek şeker bebeğe zarar veriyor

Şeker hastalığı nedeniyle insülin kullanan kadınların anne olmasında sakınca yok. Sadece kan şekeri düzeyinin kontrol altında olması gerekiyor. Çünkü gebelikteki yüksek şeker bebeğe zarar veriyor

Şişlik oluştu

Birkaç gün önce bartolin kisti için ameliyat oldum. Ama şişlik sürüyor, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçirdiğiniz işleme bağlı olarak dokularda ödem oluşabilir. Büyük ihtimalle şişlik buna bağlıdır. 7-10 gün içinde şişlik devam ediyorsa ameliyatı yapan doktora başvurun.

Sertlik var

Sağ kasığımda acı duydum. Bazı sertlikler hissettim. Bu, son 2 günde ortaya çıktı. Bu belirti kadın hastalıklarıyla ilgili olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kasıklarımızda lenf bezleri bulunur ve genital bölgedeki birtakım enfeksiyonlara reaksiyonel olarak zaman zaman bu bezlerde büyüme olabilir. Bu duruma basit bir kıl kökü iltihabından vajinal enfeksiyonlara kadar birçok neden sebep olabilir. Size önerim birkaç güne kadar bu şişlikler geçmezse bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızdır.

Bebeğime geçer mi?

29 yaşındayım, 12 yıldır şeker hastasıyım ve insülin kullanıyorum. Hamile kalmak istiyorum. Gebelik sırasında yine insülin kullanmaya devam etmem gerekecek mi? Ya da şeker bebeğime de geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte şeker düzeyinizin kontrol altında olması bebeğinizin sağlıklı gelişi açısından büyük önem taşır. Şu anda şeker düzeyleriniz insülinle kontrol altındaysa o zaman gebe kalmakla ilgili bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ama gebe kalır kalmaz sizi endokrin uzmanlarıyla birlikte takip etmek gerekecektir. Gebelikle birlikte kullanmanız gereken insülin dozu da artacaktır. Şeker yüksek olursa bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Çok acı çektim

25 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Rahimdeki ağrı için doktora gitmiştim. Doktor smear testi yaptı. Doktorun yaptığı test sırasında çok acı çektiğim için bu yıl test yaptırmaktan korkuyorum. Smear dışında bir yöntem yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal koşullar altında smear testi ağrılı değildir. Sizin canınızın yanmasının iki sebebi olabilir. Ya korkarak kendinizi çok fazla kastınız ya da sizi muayene eden meslektaşım biraz deneyimsiz olduğu için rahim ağzınızı görmekte zorlandı. Bu nedenle smear yaptırmaktan vazgeçmeyin. Ne yazık ki rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için uygulanan tek tarama yöntemi vajinal smear’dir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder