Opr. Dr. Hande Akbaş Gerekmedikçe ameliyat edilmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Gerekmedikçe ameliyat edilmiyor

Günümüzde çikolata kistlerine çok gerekmedikçe müdahale edilmiyor. Çünkü bu kistlere yapılan her türlü oparesyondan yumurtalık rezervi etkileniyor, anne olma ihtimali azalıyor

Düzensizliğin sebebi içtiğim ilaç mı?

16 yaşında kızım. 5 aydır adet görmüyorum. Ayrıca sivilceler için ilaç kullanıyorum. En son bu ilaç tedavisine başladığımda adet görmüştüm. İlk adetim 13 yaşında gördüm. Kış aylarında hep düzensiz oluyor. Sebebi kullandığım ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem adet düzensizliğiniz hem de sivilcelerinizin hormonal bozukluğa bağlı olduğu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Önceden de düzensiz oluşu sizde polikistik over sendromu olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Keza bu hastalıkta erkeklik hormonu olan androjenler de yüksek olduğundan kişide yağlı cilt ve buna bağlı sivilcelenme sık rastladığımız bulgudur.

Bahsetmiş olduğunuz ilacın sivilcelerinizi iyileştirmeye yönelik özellikle karaciğer üzerine güçlü yan etkileri vardır.

Altta yatan hormonal bozukluğunuz tedavi edilmediği sürece ne yazık ki sivilceler bu ilaçla geçse bile bir süre sonra tekrar çıkar.

Size önerim öncelikle kadın doğum uzmanına başvurup muayene olun ve gerekli hormon tetkiklerinizi yaptırın.

Çikolata kisti yeniden üredi

32 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı tekrar üredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Acaba bu kistten kurtulmamın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ya da halk arasında çikolata kisti olarak ifade edilen, ne yazık ki üreme çağındaki kadınlarda görülen ve menopoza girinceye kadar her an nüks etme veya ilerleme riski olan bir hastalıktır. Bu sebeple günümüzde çikolata kistlerine yaklaşım, gerekmedikçe müdahale etmemektir.

Çocuğunuz var mı bilmiyorum. Ama yoksa gereksizce kistlere yapılan her türlü müdahale yumurtalık rezervinizin azalmasına neden olarak doğurganlık şansınızı azaltacaktır.

Eğer çikolata kistiniz 5 santimin üzerinde değilse ameliyat olmamanızı, çocuk istiyorsanız bir an önce hamile kalmanızı tavsiye ediyorum.

İstemiyorsanız da ilaç tedavilerinden birine başlayarak kistin daha fazla büyümesi engellenebilir. Hiçbir tedavi yapılmadan beklerseniz büyüyecek, çıkarılsa bile kistleriniz menopoza kadar nüks edebilecektir.

Haberin Devamı

Mutlaka ameliyat yapılması gerekiyorsa üreme tıbbıyla ilgilenen ve lapaoroskopik cerrahi konusunda deneyimli bir hekime ameliyatı yaptırmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder