Opr. Dr. Hande Akbaş Gerekmedikçe ameliyat yapılmıyor
HABERİ PAYLAŞ

Gerekmedikçe ameliyat yapılmıyor

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan ve çikolata kisti bulunan kadın sıkı takip edilmeli ve kistin boyutlarına göre tedavisi planlanmalı. Çikolata kistinde gerekmedikçe ameliyat yapmıyoruz. Çünkü bu kadının doğurganlığını olumsuz etkileyebiliyor...

Korunmuyoruz

26 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. İlk çocuğumuzu 1 yıl önce 8 haftalıkken aldırdık. Doktor, eşimin rahminin aşağıda olduğunu söyledi. Şu an korunmadığımız halde çocuğumuz olmuyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve bir kez gebelik geçirmiş olduğunuz için öncelikle kürtaj sonrası rahim veya tüplerinizde herhangi bir yapışıklık var mı, mutlaka bakılmalı. Bu filmi bu alanda bir uzmanın yorumlaması sonrası normalse o zaman sizin rezerviniz ve eşinizin sperm analizine bakılması gerekir.

Çocuk sahibi olabilir miyim?

27 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum operasyona gerek olmadığını söyledi. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Çocuk sahibi olabilecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik nadiren tekrarlar. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz gerekecektir. Dış gebelik çoğunlukla tüplerinde problem olan hastalarda görüldüğünden, eğer 6-9 ay içerisinde tekrar hamile kalamazsanız en doğrusu rahim filmi çektirerek tüplerinizde bir sorun var mı baktırmanız olacaktır.

Ameliyat olmalı mıyım?

33 yaşında, 2 yıldır evli kadınım. Çikolata kistim var. Ameliyat etmek istiyorlar, sizce koydukları teşhis doğru mu? Bir de anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz çocuğunuz yoksa, bir defa sizi takip etmesi gereken hekim üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmalı. Kistin boyutu ve varsa sizin şikayetlerinize göre tedavi planı belirlenmelidir. Gerekmedikçe ameliyat yapmamak lazımdır. Keza ameliyata bağlı olarak hastanın doğurganlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Ameliyat şartsa bile mutlaka bu alanda deneyimli hekimlerce laparoskopik yöntem kullanarak operasyon gerçekleştirilmeli. Yumurtalık rezervine en az zarar verilmesi amaçlanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder