Opr. Dr. Hande Akbaş Geri dönüşü olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Geri dönüşü olmuyor

Tüplerin bağlanması geri dönüşü olmayan bir işlem ve bir daha anne olmak isterseniz ancak tüp bebek yöntemini deneyebilirsiniz. Bu nedenle yaşınız 35’ten gençse farklı doğum kontrol yöntemleri kullanarak korunmayı deneyebilirsiniz.

Nodüllerim etkiler mi?

Bir hafta önce hamile olduğumu öğrendim. Bugün kontrole gittim sonuç 67.63 çıktı. Doktorum “Düşük riski olabilir” dedi. İlk çocuğumda da kesenin parlak olmadığını söylemişti ama onda tekrarlanan testlerim olmamıştı. Acaba bu gebeliğimde de öyle olabilir mi? Benim trioide bağlı nodülerim var. Bu durum etkiler mi? Test sonucu sonradan yükselir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 1 hafta içinde bhcg (gebelik) hormonunuzdaki yükseliş çok iç açıcı olmamış. Sanırım doktorunuz buna bakarak düşük yapabileceğiniz yorumunu yapmıştır. Çok ufak da olsa dış gebelik ihtimali de olabilir. Eğer bhcg yükselmeye devam etmesine rağmen kese görülmüyorsa bu durumun da akla getirilmesi iyi olur. Tiroid bezi hastalıkları düşük riskini artırdığından tiroid hormonlarınızın normal sınırlarda olması sağlıklı bir gebelik için büyük önem taşır.

Tüplerimi bağlatsam mı?

27 yaşındayım, 3’üncü sezaryendan sonra tüplerim bağlatsam çocuk sahibi olamamak dışında bir sıkıntı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, benim yaklaşımım kadın 35 yaşından gençse tüp bağlamak gibi geri dönüşümsüz bir işlemi yapmamaktır. Yaşınız çok genç ve hayatın ne getireceğini bilemiyoruz. Umarım asla başınıza gelmez ama boşanma, vefat gibi durumlarda tekrar çocuk istediğinizde ne yazık ki tüp bebek yöntemi dışında hamile kalabilme ihtimaliniz bulunmayacak. Önerim spiral veya doğum kontrol ilacı kullanmak gibi kalıcı olmayan yöntemleri denemeniz olacaktır.

Ağrının nedeni o kitle mi?

42 yaşındayım, 15 yıllık evliyim. Üç yıl önce myom ameliyatı oldum. Şimdi adet görürken çok sancı çekiyorum. Doktora gittim, bana “Rahmin içinde kitle var” dedi. Bu ağrıların başka nedeni olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içinde doktorunuzun bahsettiği kitle tekrar myom mu öncelikle bunu aydınlatmak gerekir. Rahim içindeki herhangi bir yapı ağrı veya kanamayla kendini belli edebilir. Ama ağrının başka bir sebepten olup olmadığını sizi ancak muayene ettikten sonra söyleyebilmek mümkündür.

Haberin Devamı

Tüplerim tıkanmış mıdır?

İki yıl önce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik kist adenom alındı. Patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı içtim. İki ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, açık ameliyatlar kapalı ameliyatlara göre karın içinde daha fazla yapışıklığa neden olur. Patoloji sonucunuz iyi çıkmış. Eğer korunmayı bıraktıysanız 6 ay bekleyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız geçirdiğiniz ameliyat tüplerinizde harabiyet yapmış mı ya da yumurtalık rezervinizde azalmaya sebep olmuş mu diye bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder