Opr. Dr. Hande Akbaş Geride kalan tüp sağlam mı?
HABERİ PAYLAŞ

Geride kalan tüp sağlam mı?

Haberin Devamı

Bazı kadınlarda yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle tüplerden biri fonksiyonunu kaybediyor. Geride kalan sağlamsa gebelik gerçekleşebilir. Doktorunuza başvurun, durumunuzu öğrenin.

Bir tüpüm kapalı

6 yıllık evliyim, 36 yaşındayım. Çocuk istememize rağmen bir türlü olmuyor. Rahim filmi çekildi ve kanallardan biri kapalı. Hamile kaldım ama bebek alındı. Bunun nedeni nedir? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden biri fonksiyonunu kaybetse bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim gebe kalmışsınız. Bebeğinizi erken dönemde kaybetmenizin birçok sebebi olabilir. En sık genetik bozukluklardan dolayı bu dönemde gebelik devam etmez. Bu sebeple üzülmeyin. Yaşınız 36 ve bir tüpte sorun var. Kürtaj sonrası geçen zamana rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için vakit kaybetmeden tüp bebek konusunda deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Çocuk istiyoruz

23 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk istiyoruz. Eşime göre adetin 7’nci günü oluyormuş. Denedik, adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrılarım oluyor. Ağrı kesici kullanıyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz yaşınız çok genç ve sadece 2 aydır evlisiniz. Sağlıklı bir kadının her ay düzenli ilişkiyle gebe kalabilme ihtimali yüzde 20-25’tir. 1 yıla kadar gereksiz yere panik yapmamanızı öneririm. Adet sürenizde anormallik wgörmüyorum. Keza adetin 2-7 gün arası sürmesi normal kabul edilir. Birtakım ağrı kesiciler adet miktarını azaltabilir. Ama bu hepsi için söz konusu değildir. Ağrılı adet için sizi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı görmeli ve yumurtalıklarınızda kistik yapı var mı, yok mu bakmalıdır. Bir sorun yoksa ağrı yumurtlamanın her ay düzenli olduğunu gösterir.

Kanamam azaldı

25 yaşında kızım. Adetim geçen yazdan beri 2 gün sürüyor. Daha önce 5 gün sürerdi. Doktor “Adetin düzenliyse sorun değil” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet süresi her kadında değişiklik gösterse de genellikle 2-8 gün arası normal kabul edilir. Sizde şu anda endişe yaratacak bir durum yok. Bazen adet döneminde alınan ağrı kesici gibi ilaçlar kanama miktarını azaltabilir. Siz bu tür ilaçlar kullanıyorsanız bu nedenle azalma yaşamış olabilirsiniz. Bir de bir ara guatr açısından hormonlarınızı kontrol ettirmeniz iyi olur. Eğer bu da normal ise yeterli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder