Hamileliği 5-6 ay ertelemek iyi olur

09 Temmuz 2018, Pazartesi 01:29
AA

Myom ameliyatından sonra kadının gebe kalmasını önermiyoruz. Çünkü gebelikte rahim büyüyor, myom çıkarılırken dikiş atılmış bölgeler ayrılıyor. Bu da anne ve bebeğin hayatını riske atıyor. Operasyondan 5-6 ay sonra gebelik planlamanız iyi olur.

İlacımı değiştirdiler

22 yıllık evliyim ve gebe kalamadığım için doktora gittim. Polikistik overmişim. İlk ay günde 22 ilaç kullandım, gebe kalamadım. Şimdi başka ilaç kullanıyorum. Bu tedavi yeter mi? Başka doktora mı gideyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz aynı etken maddeye sahip farklı firmalarca üretilen hormon ilacıdır. Gebe kalamama süresi 2 yıl olduysa üreme tıbbı uzmanına başvurarak etkinliği daha yüksek tedavi yöntemlerine geçin. Bu ilaçlara başlanmadan önce rahim filminizin çekilmiş ve eşinizin sperm analizinin de yapılmış olması gerekir.

Anne olmamı engeller mi?

25 yaşında, 2 senelik evli kadınım. 1 yıl önce kasıklarda sancı, vajina içi ve dışında kaşıntı sebebiyle doktora gittim. İdrar yollarımda iltihap ve mantar varmış. İlaç kullandım. Şimdi aynı sıkıntıları yaşıyorum. Biz çocuk istiyoruz. Bu durum aile olmamıza engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda gerek mantar gerekse idrar yolları enfeksiyonunu sıklıkla görülür. Bu kesinlikle kısırlık yaratmaz. Şu anda aynı sıkıntıları yaşamaya başladıysanız hemen tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. Bir an önce gerekli tedavi başlatılmazsa enfeksiyon böbreklerinize kadar ilerleyebilir.

Geç kalmak istemiyorum

37 yaşındayım, 11.5 yıllık evliyim. 4 ay önce rahmimden 5 myom alındı. Çocuk istiyoruz ama doktorum korunmamı söyledi. Yaşımdan dolayı endişeliyim. Çoocuğum olmazsa diye korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma meydana gelebilir. Bu da hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk oluşturur. Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz, 6 ay kadar kendi kendinize deneyin. Eğer olmuyorsa üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurun.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.