Opr. Dr. Hande Akbaş Hamilelikte alınan ilaçlar kademeli olarak bırakılır
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte alınan ilaçlar kademeli olarak bırakılır

Panik atak rahatsızlığı olup anne olmak isteyen önce psikiyatristiyle görüşmeli. Hastalık hamileliğe engel mi sormalı. Gebelikte ilaçlar kademeli olarak bırakılacağından kadın doğum uzmanı ve psikiyatrist sizi 9 ay boyunca birlikte takip etmeli.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

28 yaşındayım. Panik atak hastasıyım. Çocuk sahibi olmayı çok istiyorum ama hamilelikle ilgili korkularım var. Hamile kalmadan önce nasıl bir yol izlemeliyim, gebelikte panik atak için nasıl tedavi yöntemleri kullanılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, benim panik atağı olup doğum yaptırdığım birçok hastam oldu. Sizin ilk yapmanız gereken sizi takip eden psikiyatristinize gebelik planladığınızı ve hastalığınızın şu an için hamileliğe engel oluşturup oluşturmadığını sormanız. Ayrıca atakları sık hastalara başlanan birtakım psikiyatrik ilaçlar bulunuyor. Siz bunları kullanıyorsanız bu ilaçlar gebelikte kullanılabilen ilaçlar mı? Değilse kademeli olarak bırakılması gerekeceğinden ne kadar süre sonra hamile kalmanız uygun olacak? İşte tüm bunları doktorunuzla uzun uzun konuşup birlikte karar vermelisiniz. Ayrıca gebelik sırasında da hem kadın doğum hem de psikiyatri doktorları sizi birlikte takip etmeye devam etmeli.

Haberin Devamı

Embriyo transferi yapıldı

Yurt dışında embriyo transfer edildi. Yapılan testler sonucunda kimyasal gebelik olduğu söylendi. Bundan önce histeroskopi ve testler yapıldı. Bizim ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalmışsınız ama kimyasal gebelikle sonuçlanmış. Yani kanda gebelik hormonunuz artmış, gebelik kesesi görülemeden gebeliğiniz sonlanmış. Size ne sebeple histeroskopi yapıldı? Bu ameliyat olduğu için endikasyon olmadan yapılmasını doğru bulmuyorum. Size önerim sizin ve eşinizin genetik testlerinizi yaptırmanız. Tüplerinizin durumunu anlayabilmek için HSG denilen rahim filmini çektirip tüm sonuçlarla yeniden doktora başvurun.

Düşük riskim var

Son adet tarihime göre 6 haftalık gebeyim. Geçen hafta Beta hcg 3518 çıktı. Bebeğime ultrasonla bakıldı ama kesenin altında kan pıhtısı görüldü. Doktorum bebeğin ne kadarlık olduğunu söylemedi. Ne yapmalıyım? Verilen folik asidi kullanıyorum. Acaba bebeğim zarar görecek mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik keseniz görülmüş, henüz 5 haftalık gebe gibi duruyorsunuz. Kanama alanınız gerçekten varsa, o zaman bazen rahimi gevşetici etkisi olan bazı hormonlar önerebiliyoruz. Folik asit almaya devam edin. Mutlaka yatak istirahati uygulayın. Zaten bebeğiniz düşecekse ne yapılırsa yapılsın düşecektir. Bu nedenle diğer ilaçları kullanmadığınız için üzülmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder