Opr. Dr. Hande Akbaş Hamilelikte fazla kilo almayın
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte fazla kilo almayın

Tek çocuğa hamile olan kadınların gebelik boyunca 10 ya da 15 kilo alması idealdir. Eğer ikizlere gebeyseniz bunun daha fazla olması normaldir. Unutmayın, bu rakamların üzerinde kilo almak sorunlara yol açabilir. Bu nedenle gebelik beslenmesine çok dikkat edin.

Anne olabilir miyim?

Test sonuçlarımı size yazıyorum. Doktorumdan net bir bilgi alamadım. Anne olmak mümkün olur mu? Siz bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle size önerim kendinizi yanında önemli ve rahat hissedeceğiniz, sorularınızın tüm cevabını alabileceğiniz bir doktorla yola devam etmeniz. Yaşınızdan bahsetmemişsiniz. Ama bu tetkikler adetin 2’nci günü yapılmışsa yumurtalıklarınızdan birinde kist var ve yumurta rezerviniz azalmış gibi görünüyor. Bu sebeple daha fazla vakit kaybedip mevcut yumurtalarınızı da yitirmeden çocuk için gerekli tedavilere başlamanız gerekir.

Haberin Devamı

Gebe kalmak istiyorum

30 yaşındayım. Birkaç aya kadar eşimle birlikte çocuk düşünüyoruz. Kilo almaya çok yatkın bir kadınım. Merak ettiğim gebelikte ideal kilo alımı ne kadar olmalıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tipik olarak, gebe bir kadın, hamile olmayana kıyasla günde 300 kalori daha fazla almalı. Toplamda da 10-15 kiloyla gebeliği tamamlamanız en ideali. İkiz veya daha fazla sayıda bebek için tabii ki kilo alımı da daha fazla olmalıdır. Tekiz gebeliklerde 15 kilogramın üstünde her türlü gebelik komplikasyonlarında belirgin artış olduğu saptanmıştır. Bu sebeple hamilelikte bilinçli beslenmek çok önemlidir.

Ne zaman doktora gideyim?

21 yaşında, bekar kızım. İlk kez ne zaman bir kadın doğum uzmanına başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde en sık yapılan hata doktora sadece şikayetimiz olduğunda başvurmaktır. Sağlıklı her genç hanım cinsel açıdan aktif hale geldiğinde hemen, eğer değilse bile en geç 21 yaşına kadar bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, yıllık muayenelerini yaptırmaya başlamalıdır.

Ne zaman değişmeli?

37 yaşında kadınım. Spiral taktırdım, 10 yıl oldu. Şikayetim yok ama spiralin değişmesi gerekiyor mu? Ömrü ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, takılan spiralleri genellikle 5 yılda bir değiştirip yerine yenisini takmaktayız. Sizinkisi takılalı 10 yıl olmuş. Bunu vakit kaybetmeden aldırmanızı öneririm. Bir süre sonra spiral çok eskidiği için ipi kopabilir. İşte o zaman spirali çıkartmak için anestezi almak ve ufak bir operasyon geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca spiralin de koruyuculuğu 5 yıldan sonra azaldığından her an gebe kalabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder