Opr. Dr. Hande Akbaş Haplar her kadına uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Haplar her kadına uygun değil

Doğum kontrol hapları gebelikten korunmada en etkili yöntemlerden biri. Ama mutlaka bir uzman doktorun muayenesi ve tavsiyesi sonrası kullanılmalı. Çünkü haplar her hastaya uygun değil.

Adet miktarı azaldı, neden?

22 yaşındayım. Beş aydır adetim düzenli ama kanama miktarı az. Hormonlarıma bakıldı, prolaktin yüksek. 15 gün sonra yine ölçüldüğünde bu kez daha da yüksek çıktı. Adet miktarının azalması bu nedenle mi? Bu değerlerle gebe kalma şansım var mı? Daha önce gebelik oldu ama kürtaj olmak zorunda kaldım. Prolaktinin yüksek olduğunu öğrenince çok stres yaptım ve korktum. Acaba aşırı yükselmesinin nedeni bu olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle yüksek çıkabilir. Tüm bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek herhangi bir tümoral yapı olup olmadığı araştırılmalı. Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalmış olabilir. Prolaktin normale döndüğünde adet miktarınız yine azsa mutlaka bir rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı olarak içeride bir yapışıklık oluşup oluşmadığı da incelenmeli.

Hap kullansam olur mu?

25 yaşında, nişanlı kızım. Bu yaz evleniyorum. Birkaç yıl çocuk sahibi olmak istemiyorum. Doğum kontrol hapı kullanmamın herhangi bir zararı var mı? İlerde çocuk sahibi olmak istediğimde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi genç yaşta henüz gebelik düşünmeyen hastalarıma ben en güvenilir korunma yöntemlerinden olan doğum kontrol hapını önermekteyim. Ama ülkemizde yapılan en büyük hata doktora başvurmadan eczaneden alınarak kullanılmasıdır.

Ne yazık ki doğum kontrol ilaçları her hastaya uygun olmayabilir. Bu nedenle bir uzman görüşü almadan, sadece eczaneye danışılarak başlanan doğum kontrol ilaçlarının faydadan çok zararı olacaktır. Söylentilerin aksine üreme tıbbı alanında çalışan bir hekim olarak söyleyebilirim ki doğum kontrol ilaçları kesinlikle kısırlığa neden olmaz.

Dört aydır kanamam var

İki ay önce doktora gittim, 4 aydır kanamam olduğunu söyledim. Beni biyopsiye gönderdi. Patoloji sonucuna göre bana ilaç yazdı. Şimdi kanamam yok, bu kez de olmasını bekliyorum ama olmuyor. Ne yapmalıyım? Bekleyeyim mi, doktora mı gideyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 aylık kanamanız sonrası herhangi bir kötü durum ekarte edilmek üzere size biyopsi yapılması doğru olmuş. Patoloji sonucunuzu tam ifade etmemişsiniz, sadece miktarını yazmışsınız, tanı kısmı önemli. Bunu mutlaka doktorunuz görerek size hormon tedavisine başlamıştır. Bu sebeple lütfen hekiminize danışmadan hiçbir şekilde ilacı kesmeyin hatta adet görmüyorsanız doktorunuza tekrar gidin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder