Opr. Dr. Hande Akbaş Hem aşı yaptırın hem de kontrol
HABERİ PAYLAŞ

Hem aşı yaptırın hem de kontrol

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinden korunmak için 3 dozda aşı yapılıyor. Aşı HPV’nin en etkin türlerine karşı üretiliyor ama yine de risk var. Bu yüzden rahim ağzı kanserine karşı aşı yaptırın ve her yıl smear testi yaptırmayı da ihmal etmeyin...

Myom düşük nedeni mi?

3 ay, 7 günlük hamileyim. Biraz kanama oldu. Doktorum “Düşük olabilir” diye iğne ve ilaç verdi. İğneyi haftada bir kere yaptırıyorum. Myom varmış. Bu da kanama yapar mı? Düşük nedeni olabilir mi? Ben ne zamana kadar riskli olacağım? Bir de korunmak için başka ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşanan kanama düşük tehdidini gösterir. Yatak istirahati ve doktorun önermiş olduğu ilaçları kullanarak düşük riskini en aza indirin. Myomunuzun boyutu ve yerleşim yeri gebeliğin seyrinde yaşayabileceğiniz zorluklar açısından önemlidir. Gebelikte sıklıkla hormonlara bağlı olarak myomlarda büyüme gözlenir. Bu sebeple erken doğum riskiniz de bulunduğundan tüm gebeliğiniz boyunca yakın takipte olmanızı ve rahim boyunuzu düzenli aralıklarla ölçtürmenizi öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle.

Aşı yaptırsak mı?

18 yaşında kızım var. Son günlerde etrafta HPV virüsü ve yapabileceği rahim ağzı kanseriyle ilgili bir sürü şey okuyorum. Aşısı da varmış. Kızıma yaptırmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ergenlikteki kızlara, henüz cinsellik yaşamamış genç kadınlara mutlaka HPV aşısı yapılmasını öneriyorum. Yapılan çalışmalarda, kişi cinsel açıdan aktif olsa bile bu aşıdan yarar sağladığına dair sonuçlar elde ediliyor. Aşı 3 doz şeklinde yapılıyor. Doktorunuz aşının yapılış şeklini detaylı olarak anlatacaktır. Ama bilmeniz gereken en önemli nokta şu: Aşı olmak kızınızı yüzde 100 korumaz. Aşı rahim ağzı kanseri yapan en sık görülen HPV tiplerine yönelik üretilmiştir. Oysa ki HPV’nin 100 den fazla tipi bulunduğundan aşı olsanız bile ilişki yoluyla HPV’nin diğer tiplerini alma riski de bulunmaktadır. Bu sebeple tek başına aşıya güvenmeyin. Kızınız cinselliğe başladıktan sonra mutlaka düzenli aralıklarla smear testini yaptırsın.

3 kez ilaç aldım korkuyorum

7 haftalık hamileyken ilaç aldım. Şu an 9 haftalık hamileyim. İlk haftalarda 3 kez kullandım. Bebek için sakıncası olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, parasetamol grubu ilaçlar gebelikte zararlı olmadığı anlaşılmış olduklarından korkmadan kullanabilirsiniz. Geçmişte kullanmış olduğunuz 3 ilaç bebeğinize zarar vermemiştir, içiniz rahat olsun. Ağrınız olduğunda günde 6 saatte bir maksimum 4 tane kullanmanızın gebelikte sakıncası yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder