Opr. Dr. Hande Akbaş Hem tedavi hem korunma sağlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Hem tedavi hem korunma sağlıyor

Doğum kontrol hapları kadınları gebelikten koruduğu gibi bazı durumlarda da tedavi amaçlı veriliyor. Adet düzensizliği, aşırı tüylenme gibi sorunları olanlarda kullanılan ilaçların yan etkileri de gün geçtikçe azalıyor.

Düzenli adet görüyorum

25 yaşındayım. Düzenli adet görüyorum ama bu kanamalar zaman zaman parça parça geliyor. Bu soruna işaret midir? Bir uzman başvurayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve adetleriniz düzenli, sorun olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de muayene olun. Yoğun adet kanamalarının altında bazen myom ya da polip gibi rahim içinde yer kaplayıcı iyi huylu oluşumlar yatabilir.

Haberin Devamı

Bu kadar yoğun kanamanız bir süre sonra kansızlığa da yol açar. Başvurduğunuz hekim bunları araştırır. Belki bir dönem kanamaları azaltmak için durumunuza uygun tedavi verilebilir.

Başarı şansı nedir?

30 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. 2.5 yıldır bebeğim olmuyor. 3 kez aşılama yaptırdım. Doktorum tüp bebek önerdi. Tüp bebeğin tutma, sonrasında bebeğimin tutunma şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben de doktorunuz gibi düşünmekteyim. Aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçin. Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, uygulanacak tedavi protokolü, tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir.

Başarılı ve deneyimli bir merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

Haplar kilo aldıracak mı?

27 yaşında kızım. 3 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol hapı kullanmayı düşünüyordum. Hapların kilo aldırdığı, aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarıyla ilgili kulaktan kulağa dolaşan bu sözler doğru değil. Tam tersi biz bu tür ilaçları tüylenme artışı olan kadınlarda tedavi amacıyla bile kullanırız.

Günümüzde üretilen epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları sayesinde kadınlarda yan etkiler çok azalmıştır. En az 1 yıl çocuk düşünceniz yoksa doğum kontrol ilacı kullanın.

Yara varmış

4 ay önce kürtaj oldum. Doktor kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Bu rahatsızlık nedir? Tedavisi nasıl?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj ile rahim ağzındaki yara arasında hiçbir ilgi yok. Yara gibi görülen rahim ağzı kızarıklığı en sık uzun süren vajinal akıntılara bağlı oluşan bir durum. Vajinal smear aldırmanızı öneririm.

Normal çıkarsa ilişki sonrası kanama gibi şikayetleriniz yoksa, sadece vajinal enfeksiyona yönelik tedavi olmanız yeterli olur. Keza enfeksiyonun gerilemesiyle rahim ağzınızda görülen yara diye tabir edilen yapı da geriler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder