Opr. Dr. Hande Akbaş Hemen korumaya baslamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Hemen korumaya baslamıyor

Doğum kontrol haplarının koruyuculuğu kullanıldığı gün başlamıyor. İlk kutuda mutlaka eşinizin de korunması gerekir. Ayrıca bu hapları her gün aynı saatte almaya özen göstermeniz iyi olur

Çocuğumuz olur mu?

30 yaşındayım, eşim de 31 yaşında. 21 aylık evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Eşimin sperm testlerinde sorun var. Yapılan 2 testi size yolluyorum. Tüp bebek yaptırabiliriz ama önceliğimiz doğal yollarla çocuk sahibi olmak. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmişle kıyasladığımda değerler çok daha iyi. Zaten Aralık ayındaki değerler sınırdaydı, bu sebeple kullanmış olduğunuz ilaç işe yaramış gibi görünüyor. Beni kaygılandıran 21 aydır korunmamanıza rağmen halen gebelik olmaması. Yaşınız 30 olduğundan bir süre daha bekleyip vakit kaybederseniz korkarım bu duruma bir de yumurtalık faktörü eklenecek. Size önerim bu sperm değerleriyle 1-2 ay içinde gebe kalamazsanız bir sonraki tedavi yöntemine geçmenizdir. Tüpleriniz açık ve rezerviniz iyiyse eşinizin son sperm değerleriyle belki 1-2 kez aşılama denenebilir.

Haberin Devamı

İlacın yan etkisi mi?

Doğum kontrol hapına başladım ama yanlış kullandım. Adetimin ilk başladığı gün kullandım. Kesintiler halinde 10 gün sürdü. Adetimin günü 15 gün geçti. Acaba yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına ilk 5 gün içinde başlanabilir. Dolayısıyla bu açıdan yanlış yaptığınız bir durum yok. Adetiniz sanırım leke şeklinde 10 gün sürmüştür. Yoğun olduğunu pek beklemiyorum, bu da en sık ilacın tam saatinde alınmamasından hatta bazen unutulmasından kaynaklanır. Bilmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğunun hemen başlamamasıdır. İlk kutuda mutlaka partnerinizin de korunması gerekir. Gecikme açısından size önerim öncelikle hamilelik testi yaptırıp herhangi bir gebelik olup olmadığını mutlaka ekarte ettirmenizdir.

Annelik mümkün mü?

Eşime sperm testi yaptırdık. Biz ikinci çocuğu istiyoruz ve bunun için 16 aydır bekliyoruz. Şu anki değerlerle annelik mümkün mü? Uzun sürer derseniz aşılama mı denesek?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu andaki sperm değerleriniz mililitrede 14 milyon, hareketliliği ve morfolojisi normal yollarla gebe kalabilmeniz için yeterli görünmektedir. Size önerim bir çocuğunuz olduğu için sperm hazır bu değerlere çıkmışken 3-4 ay daha kendi kendinize denemeniz. Eğer bu süre zarfında gebe kalamazsanız beklerken yumurtalık rezervi de etkilenmemesi için üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder