Opr. Dr. Hande Akbaş Her şey normalse bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Her şey normalse bekleyin

Kadının yaşı 35’in altındaysa, çikolata kisti ya da başka bir problem bulunmuyorsa, eşinizin sperm analizi de normalse çiftlere 1 yıl kadar beklemelerini öneriyoruz. Ama küçük de olsa sorun görülüyorsa vakit kaybetmeden doktora gidin.

Yarayı dondurmak hamileliğe engel mi?

36 yaşındayım, 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdum. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam var. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra cinsel ilişkiye girmek doğru? Yara tekrarlar mı? Bu işlemin hamileliğe engel bir durumu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuz normal çıkmış ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa genellikle doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını pek tercih etmemekteyiz. Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Daha fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde o zaman mutlaka işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederim. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için genellikle 15 gün ilişki önermeyiz.

Haberin Devamı

Çok sıkıldım

Üç yıldır çocuk sahibi olmaya çalışıyoruz. Bir kez düşük yaptım, bir de dış gebelik geçirdim. Sağ tüpümü aldılar. Yumurtlama için bir ilaç verdiler. Yumurta çatlatma iğnesi de yapıldı. Bu ilaçları 2 ay kullandım ve 2’nci ayda 5.5 santimlik bir kist oluştu. Doktor “Normal, doğum kontrol hapı ile yok ederiz” dedi. Ben artık çok sıkıldım. Eşimin sperm sayısı 20 milyon çıktı. Ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir rahim filmi çektirmenizi öneririm. Rahim ve tüpleriniz incelenerek düşük ya da dış gebeliği açıklayacak bir sorun var mı araştırılmalı. Ayrıca sizin ve eşinizin genetiğine bakılmalı ve anormal bir durum var mı ortaya konulmalı. Tüm bunlar normal gelirse yumurtlama hapları v.s ile vakit kaybetmek yerine üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak aşılama veya daha sonraki adımlara geçebilirsiniz. Eşinizin sperm sayısı normal sınırlarda bulunmakta.

Başka bir sıkıntı olabilir mi?

Altı aylık evliyim ve eşimle hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ne kadar istesem de hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz sabır ve zaman mı gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar yaşlarınızı belirtmemiş olsanız da eğer kadın yaşı 35’in altındaysa, erkeğe sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini önermekteyiz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söyleyen hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli biri olduğunu varsayarak bekleme önerisi yapmış olduğumu da bilmenizi isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder