Opr. Dr. Hande Akbaş Hücresel değişiklikler var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Hücresel değişiklikler var mı?

Genellikle cinsel ilişkiyle bulaşan Human Papilloma virüs toplumun yaklaşık yüzde 60'ında görülüyor. Bu virüsün 100'den fazla tipi var. Yapılan biyopside hücre değişikliğinin başlayıp başlamadığına bakılır. Her görülen değişiklikte cerrahi yöntem gerekmez ama sıkı takip her zaman şarttır.

Kanser miyim?

HPV 16 çıktı. Kanser miyim? Parça alındı, diğer işlemler yapıldı. Doktorum rahmin alınması gerektiğini söyledi. Başka tedavisi yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Human Papilloma virus’ün kısaltması olan HPV toplumun yaklaşık yüzde 60 kadarında vardır ve çoğunlukla cinsel ilişkiyle bulaşır. Bu virüsün 100'den fazla tipi olup düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 gruba ayrılır. Orta ve özellikle yüksek riskliler olanlarda başta rahim ağzı kanseri olmak üzere birtakım kanserlere yakalanma riski daha fazla olur. Her HPV 16 saptanan kadında rahmin alınması saçma olur. Bizim için en önemlisi biyopside rahim ağzınızda hücresel değişikliklerin başlayıp başlamamasıdır. Hemen her hücresel değişiklik halinde de mutlaka cerrahi yola başvurmuyoruz. Sadece o bölgenin konizasyon denilen yöntemle çıkarılması ve cerrahi sınırın temiz gelmesi bazen yeterli oluyor. Tabii sonrasında da düzenli takipleriniz yapılmalıdır. Kadının çocuğu varsa artık doğum düşünmüyorsa, 40'lı yaşlardaysa rahim alınması bir seçenek olarak gündeme gelebilir ama her durumda şart değildir.

Haberin Devamı

Yara varmış

32 yaşındayım. 5 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Ama bunu öğrendikten sonra yeniden muayene olmadım. Bu hastalık hakkında bilgim yok. Tedavisi nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Sizde büyük bir ihtimalle uzun süreli vajinal bir iltihaba reaksiyonel olarak bazı hekimlerin yara olarak adlandırdığı kızarıklık oluşmuştur. Vajinal smear aldırın. Normalse hiçbir şey yapmanıza gerek yok.

Doğum kontrol hapı içtim

Temasla oluşan ilişkiden sonra yanlış bir zamanda doğum kontrol hapına başladım. 6 gün kullandım, adet gördüm. İkinci adetimi 5 gün erken gördüm. İkinci adet bittikten sonra hafif kanamam oldu. 2 aydır hafif meme ağrısı var, karnım biraz şiş. Acaba bu ilaç yüzünden mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları tamamen doktor önerisiyle başlanması gereken ilaçlardır. Ne yazık ki ülkemizde bilinçsizce ve doktor olmayan kişilerin önerisiyle bu tür ilaçlara başlanıyor, sonuç hüsran oluyor. Adetlerinizdeki bozulmanın bu ilaca bağlı olduğunu düşünüyorum. Keza meme ağrısı gibi şikayetleriniz de bu ilaçlardan kaynaklanmış olabilir. Önümüzdeki aydan sonra bu şikayetleriniz devam ederse lütfen bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder