Opr. Dr. Hande Akbaş İki tüpünüzü de kaybettiyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

İki tüpünüzü de kaybettiyseniz...

Enfeksiyonlar, dış gebelik, bazı hastalıklar nedeniyle kadının iki tüpü de alınabiliyor. Böyle durumlarda normal yollarla anne olma şansı yok. Sadece tüp bebek yöntemiyle kadın bebeğini kucaklıyor.

Yumurta rezervim azalmış

35 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz, olmuyor. Tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde bir problem yok. Yumurta rezervimin çok azaldığı belirlendi. Eşimde de hareketli sperm sıfırmış. Doktor, normal yollarla gebe kalamayacağımı anlattı. Tüp bebek süreci beni korkutuyor. Yardım eder misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır çocuğunuz olmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurun. Yaşınız 35 olduğu için geçen her zamanda rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir. Eşinizin sperm hareketliliğinin sıfır olması nedeniyle her ne kadar tüpleriniz açık olsa bile aşılama yöntemiyle de vakit kaybetmemenizi öneririm. Tüp bebek yönteminde bile ne yazık ki yüzde 100 başarı olamamaktadır. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali de azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artar.

Çocuğum olur mu?

26 yaşındayım. 15 günlük hamileydim, kürtaj oldum. İleride yeniden çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajınız sorunsuz geçtiyse ve uzman ellerde yapıldıysa genellikle tek bir kere kürtaj olmanızın doğurganlığınızı etkilemesi beklenmez. Ancak bir daha kürtaj olmanız rahim içinde enfeksiyon ve yapışıklık ihtimalini artıracağından bir süre çocuk düşünmüyorsanız koruyuculuğu yüksek bir tedavi yöntemi (örneğin; doğum kontrol ilaçları) ile korunmanızı öneririm.

Spiralim düşmüş

34 yaşındayım. Spiralim vardı, düşmüş. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan sonra kontrole gitmek gerekir. Yoğun adet kanamasında, iyi yerleştirilmediğinde ya da ilişki sonrasında kayabilir ya da düşebilir. Bu ay bekleyin. Adetinizde gecikme olursa gebelik testi yaptırın. Zamanda adet olursanız, o zaman adetliyken kadın doğum uzmanına gidip spiral taktırabilirsiniz.

Haberin Devamı

İki tüpüm alındı

İki tüpüm de alındı. Normal yolla gebe kalma ihtimalim yüzde kaç? Acaba korunmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki tüpünüz de alındıysa ne yazık ki tüp bebek yöntemiyle gebelik dışında hamile kalma şansınız yok. Kendiliğinden bebek olur diye beklerken yumurta rezervinizi de boşu boşuna kaybetmemenizi öneririm. Vakit geçirmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak tüp bebek yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder