Opr. Dr. Hande Akbaş İkinci kez anne olmak istiyorsanız
HABERİ PAYLAŞ

İkinci kez anne olmak istiyorsanız

Daha önce anne olan kadın ikinci çocuğu istiyor ama gebe kalamıyor. Bu durumda detaylı araştırma yapılmalı, dış gebelik, geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklar ve eşin değişen sperm sayısı hamileliği etkileyebilir.

Gebelikle ilgili mi?

Nişanlımla sürtünme yoluyla bir ilişki yaşadık. Adetim 4 gün gecikti. Hafif kasık ağrım var, adet görmedim. Gebelikle ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgeye giriş olmadığı sürece gebelik riski çok düşüktür. Adetinizin neden geciktiğini anlamak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Kasık ağrısına neden olabilecek kist veya başka bir yapı var mı baktırın. Çok takılıyorsanız kanda gebelik hormonu ölçtürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Anne olmak istiyorum

32 yaşındayım, ikinci çocuğu istiyoruz. Dış gebelik geçirdim, ameliyat oldum. Korunmuyoruz, gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunma süreniz 6 ayı geçtiyse rahim filmiyle diğer tüpün durumu değerlendirilmeli. Dış gebelik tüplerde karın için enfeksiyonlar ya da geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak ortaya çıkan harabiyetlerden oluşur ve iki taraflı olabilir. Diğer tüpünüzde sorun yoksa o zaman yumurtalık rezerviniz ve eşinizin sperminin son durumu araştırılmalı. Araştırmaları ertelemeyin. Çünkü yıllar içinde araya başka bir sorun eklenmiş olabilir.

İkili test yaptırdım

İkili test sonucunu yazıyorum. 23 yaşındayım. Acaba yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikili test 11-13'üncü haftalar arasında yapılan ve bebeğin ense kalınlığı ve baş popo mesafe uzunluğu ölçümlerinin alınması ve aynı gün sizden alınan kan sonucunun değerlendirilmesidir. Siz sadece hormon değerlerini gönderdiğiniz için bunları yorumlamak yanlış olur. Sonuçlar bahsettiğim tüm bilgilerin analizi neticesinde kombine bir risk belirlenir. Önemli olan bu değerin 1/300’ün altında olmasıdır.

Sürekli test yaptırıyorum

Benim sorunum HIV ile ilgili. 14 ay önce şüpheli ilişkim oldu. Korunmamıştım. 10 kere farklı aylarda test yaptırdım, negatif. Psikolojik tedavi görüyorum. Anti depresan bu ilaçlar testi etkiler mi? Yeniden test yaptırayım mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şüpheli ilişkinizin üzerine yeterince anti HIV testi yaptırmışsınız. Kaygınızı anlıyorum ama birlikte olduğunuz kişi AIDS olsa bile bir defalık ilişkiyle size geçmiş olma ihtimali düşüktür. Yine de bu testi yılda bir kez yaptırmanızda sakınca yoktur. Hep negatif çıkıyorsa artık rahatlamanızda fayda var. Anti depresan ilaçlar bu testin sonucunu etkilemez, yani HIV almışsanız yokmuş gibi göstermez. Bu aralar biraz rahatlamanız açısından anti depresana başlamanızın doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder