Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç bırakılırsa büyüme sürer
HABERİ PAYLAŞ

İlaç bırakılırsa büyüme sürer

Çikolata kistlerinde kadın çocuk istemiyorsa doğum kontrol ilaçları önerilir. Bu ilaçlar kistin büyümesini engeller ya da küçültür. Ama ilaçlar bırakıldığında her şey eski haline döner, çikolata kisti yeniden büyümeye başlar.

İlacın zararı yok mu?

Bana çikolata kisti teşhisi konuldu. 6.7 santim ve sol overdeymiş. Ameliyat önerdiler ama korktum. 4 aydır doğum kontrol hapı içiyorum. Kistim küçüldü. Ne kadar süre ilaç kullanabilirim? Ameliyat istemiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistlerine 4-5 santime kadar cerrahi tedavi önerilmez. Hastanın çocuk isteği yoksa kist büyümesin diye doğum kontrol hapı kullanılır. Bu ilaçlar kistin büyümesini engeller ya da bir miktar küçültür. Ancak bu tedaviyi bıraktığınızda kistiniz tekrar büyümeye başlar. Bu sebeple çocuk düşünmediğiniz sürece bu ilaçlara devam edin.

Haberin Devamı

Tüm ilaçların olduğu gibi doğum kontrol ilaçlarının da birtakım yan etkileri var. Çikolata kistleri de çok masum olmadığından kâr-zarar hasebı yapmak çok önemlidir. Son yıllarda çikolata kistleri için yeni ilaçlar da üretilmiş olup bir süre sonra doktorunuza başvurarak doğum kontrol hapından buna geçebilirsiniz.

Düşük tehdidi varmış

Üç ay, 5 günlük hamileyim. Biraz kanama oldu. Doktorum “Düşük olabilir” diye bana iğne ve ilaç verdi. İğneyi haftada bir yaptırıyorum. Aralık’ta kist ve myom ameliyatı oldum. Şimdi yine myom varmış. Bu da kanama yapar mı? Düşük nedeni olabilir mi? Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz hayırlı olsun, sizi tebrik ediyorum. Gebelikte yaşanan kanama düşük tehdidini gösterir. Yatak istirahati ve doktorun önerdiği ilaçları kullanarak düşük riskini en aza indirebilirsiniz. Bu sebeple doktorunuz kesilmesini söylemediği sürece ilaçlarınıza devam edin. Myomunuzun boyut ve yerleşim yeri gebelikte yaşayabileceğiniz zorluklar açısından önemli.

Gebelikte sıklıkla hormonlara bağlı olarak myomlar büyür. Erken doğum riskiniz var. Gebelikte sıkı takipte olmanızı ve rahim boyunuzu düzenli aralıklarla ölçtürmenizi öneririm.

Dokununca çok acıyor

Haberin Devamı

Bir haftadır genital bölgemde kaşıntı ve kuruluk var. Beyaz döküntüler olmaya başladı. Kasığımla bacak çizgim arasında sağ ve sol tarafta dıştan belli olmayan dokununca acıyan sertlikler var. Acaba sorun ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz yapının ancak görülüp muayene edildikten sonra ne olduğunu anlaşılabilir. Basit bir enfeksiyondan, erken başlangıçlı tümöral oluşuma kadar her türlü hastalıktan kaynaklanabileceği için size önerim vakit kaybetmeden bir an önce bir cildiye ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder