Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç içmenize rağmen kistler geçmezse
HABERİ PAYLAŞ

İlaç içmenize rağmen kistler geçmezse

Ultrasonla bakıldığında yumurtalıklarda görülen bazı kistler ilaç kullanılmasa bile 1 ay sonraki adet döneminde kaybolur. Bazen de ilaca rağmen geçmez. Hastanın sıkı takip edilmesi, gerekirse kistlerin çıkartılması düşünülebilir.

İkizlerim olur mu?

34 yaşındayım. İkiz istiyoruz, bir kız, bir erkek olsalar diye düşünüyoruz. Tüp bebek haricinde ilaçla ikizimiz olabilir mi? Cinsiyet için kesin tüp bebek şart mı? Bize ne tavsiye ederseniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim kendi kendinize gebe kalmayı denemeniz. Ailenizde ikiz gebelik varsa sizde de doğal olarak görülebilir. Sizin yaş grubunuzdaki hastalara Türkiye’de yasal olarak 1 embriyo transferi yapılıyor. Ayrıca cinsiyet tayini de yasak. Ülkemizde ikiz gebelik şansınız tüp bebekle bile yok. Cinsiyet seçimi konusunda çok ısrarcıysanız o zaman yurtdışına gidebilir, iki embriyo yerleştirtebilirsiniz. Ama bir kız, bir erkek ayarlaması yapılsa bile her embriyonun tutunma ihtimali yoktur.

Haberin Devamı

İlaç kullanmam doğru mu?

27 yaşındayım ve evliyim. Ailemde yumurtalık kanseri var. Doktor sağ over’de 22 mm folikül kisti tespit edildi. 6 ay sonra kist 17 mm oldu. Sol over’de de 22 mm kistik yapı oluşmuş. AMH sonucum 3.56 çıktı. Doktorum doğum kontrol hapı önerdi. Doktor “21 gün kullan sonra diğer kutuyu da kullan. 2 ay sonra kontrol” dedi. 21 gün kullandıktan sonra diğer kutuya nasıl geçmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz her ay gelişip kaybolan kistler sizin yumurtalık kistleriniz olduğunu düşündürüyor. Bunların da çoğunun ilaç kullanmasanız bile bir ay sonraki adetinizle kaybolması beklenir. Doğum kontrol ilaçları yumurtalık kanseri riskini bir miktar azalttığı için şu an çocuk fikri yoksa haplara devam edin.

Bu ilaçlara adetin ilk 5 günü içinde başlanır. 21 gün kullandıktan sonra 1 hafta ara vererek, adet gününe bakılmadan yeni kutuya başlanır. Bu ilaçlara rağmen kistler varsa aile hikayenizden dolayı kistlerin çıkarılarak patolojiye gönderilmesi en bilimsel yaklaşım olacaktır.

Adet görecek gibiyim

İlk deneme Ocak’taydı. OHSS riskinden dolayı embriyolar donduruldu. Cumartesi embriyo transferi yapıldı. Şu an karın ağrım var ve adet olacakmış gibi. Daha önceden 3 dış gebeliğim ve 2 düşüğüm var. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce yumurtalıklarınızda aşırı uyarılma sendromu denilen OHSS geliştiğine göre yumurta rezervinizle ilgili bir sorun yok. Dış gebelikte sorun büyük ihtimalle tüplerinizden kaynaklanıyor olmalı. Umarım tüplerdeki sorun laparoskopiyle değerlendirilmiştir. Aksi taktirde dış gebelik tekrar oluşabilir. Kasık ağrınız embriyolar tutunmamış, adet olacağınız için oluyor olabilir. Ya da gebelikte gaz gibi şikayetlere bağlı gelişmiştir. Kasık ağrısına bakarak bir şey söylemek mümkün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder