Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanırken dikkatli olmalısınız
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanırken dikkatli olmalısınız

Bazı ilaçlar gebeliğin ilk aylarında içilirse bebekte sorunlara neden olabilir. Doktorunuzla konuşun, bu tür haplar alırken korunun. Hamileyseniz genetik araştırma yaptırın, bebeğin ne kadar etkilendiğini öğrenin.

Hamileymişim

27 yaşındayım. Adet bitiminde ilaç kullanmaya başladım, 15 tane içtim. Son 10 gün düzensiz kullandım. Hamile olduğumu öğrendim. Doktorum kürtaj önerdi, nasıl bir yol izleyeyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç yüksek dozda A vitamin içerir ve gebeliğin özellikle ilk aylarında kullanılırsa bebeğin engelli dünyaya gelme riski bulunur.

Haberin Devamı

Bu sebeple bu ilaçları kullanan tüm kadınlar korunmalı. Size önerim üniversite hastanelerinin genetik bölümüne başvurarak hamilelikte kullandığınız bu ilacın bebeğinizde yaratabileceği anormalliklerin ne olacağını kapsamlı bir şekilde öğrenmeniz.

Ancak gebeliğin ileriki haftalarında görünür hale gelebileceği için o zaman gebeliği sonlandırma şansınızı yitirmiş olacaksınız. Eşinizle konuşarak bu bebek engelli de olsa istiyor muyuz yoksa bu riski göze alamayız mı kararını verin.

Yeni gelişme var mı?

9 yıllık evliyiz. Eşim 2 defa hamile kaldı. Kanda hamilelik hormonu yükseliyor, 1 ay sonunda düşük oluyor. Yeni bir gelişme var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıpları olanlara halk arasında gebelik aşısı diye bilenen bir uygulama yapıp düşük riskini azaltıyoruz. Yapılmadıysa siz ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırın.

İki damla kan geldi

19 yaşındayım, bakire değilim. Temizlenirken pembemsi akıntı, ardından da 2 damla kan görüm. Adet gördüğümü zannettim ama değilmiş. Tahriş de etmedim, neden böyle oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet haricinde kan gelmesi kesinlikle doğal bir durum değildir. Tahriş olmadığından eminseniz mutlaka bir uzmana başvurun, muayene olun ve smear yaptırın.

Bebeğimi kaybettim

Tüp bebek yaptırdım. Doğumdan 3 gün sonra bebeğimi hipoplastik sol kalp sendromu nedeniyle kaybettim. Hamilelikte anlamadılar. Dondurulmuş embriyolarım var. Ama yine de tedirginim. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, başınız sağolsun. Hipoplastik sol kalp hem genetik hem de çevresel bazı faktörlere bağlı olarak oluşur. Tüp bebek olmasıyla direkt ilişkili olduğu söylenemez. İlerleyen gebeliklerinizde tekrar görülme ihtimali çok düşük de olsa mevcuttur.

Size önerim dondurulmuş embriyolarınızla ya da başka bir denemeyle hamile kalmanız halinde gebeliğinizin başından sonuna dek perinatoloji denilen riskli gebelikler bölümünde takip edilmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder