Opr. Dr. Hande Akbaş İlaca rağmen kistler geçmezse...
HABERİ PAYLAŞ

İlaca rağmen kistler geçmezse...

Haberin Devamı

Yumurtalıklardaki bazı kistler ilaç kullanılmasa bile 1 ay sonraki adet döneminde kaybolur. Bazı kistler ise ilaç verilmesine rağmen geçmez. Böyle durumlarda hastanın sıkı takip edilmesi, gerekirse kistlerin çıkartılması düşünülebilir...

İlacı nasıl kullanacağım?

29 yaşındayım ve evliyim. Doktorum sağ ve sol over’de folikül kisti tespit etti. 6 ay sonra kist 17 mm oldu. Adetim biteli 3 gün olmuştu. Doktor “21 gün kullan, sonra diğer kutuya geç. 2 ay sonra kontrole gel” dedi. Diğer kutuya nasıl geçmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ay gelişip kaybolan kistler sizin yumurtalık kistleriniz olduğunu düşündürüyor. Bunların çoğunun ilaç kullanmasanız bile 1 ay sonraki adetinizle birlikte kaybolması beklenir. Çocuk düşünmüyorsanız haplara devam edin. Bu ilaçlara genellikle adetin ilk 5 günü içinde başlanır. 21 gün kullandıktan sonra 1 hafta ara vererek bir daha adet gününe bakılmaksızın yeni kutuya geçin. İlaçlara rağmen geçmezse bu kistlerin çıkarılıp patolojiye gönderilmesi gerekir.

Neden olmuyor?

3 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz, olmuyor. Pek çok doktora gittik, defalarca sperm testi yaptırdım. Sorun yok. Karım da sayısız sefer doktora başvurdu. Rahim filmi çekildi, hormon testleri yapıldı. Eşimde de bir sıkıntı yok. Gözden kaçırılan test var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen çiftlerde her türlü tetkik yapılmasına rağmen hiçbir sebep bulamadığımız durumlar oluyor. Testlerinizin tümü yapılmış ve normal gelmişse sebebi açıklanamayan infertilite (kısırlık) grubuna giriyorsunuz. 2.5 yıl uzun bir süre, 2 yıl içinde çocuk olmamışsa ben bir uzmana başvurarak tüm tetkiklerinizi inceletmenizi varsa eksikleri gidermenizi yoksa artık aşılama veya tüp bebek gibi daha ileri yöntemlere başvurmanızı öneririm.

Süt geliyor

32 yaşında, 10 yıldır evli kadınım. 7 aydır doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Son 4 gündür memelerimden aşırı miktarda süt geliyor. Sıkınca fışkıracak kadar fazla.. Sizce nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, memeden süt geliyorsa size önerim kanda prolaktin denilen süt hormonu baktırmanızdır. Eğer bu normal değerlerde gelirse o zaman her iki memenize de ultrasonografi çekilmesi uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder