Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı 1 ayda 2 kere unuttuysanız...
HABERİ PAYLAŞ

İlacı 1 ayda 2 kere unuttuysanız...

Doğum kontrol haplarının her gün aynı saatte alınması gerekiyor. Eğer 1 ay içinde 2 ya da daha fazla kere hapınızı içmeyi unuttuysanız mutlaka partneriniz korunsun. Çünkü o ay hapın koruyuculuğu azalır, yumurtlama ihtimaliniz artar.

Akıntım oluyor

26 yaşındayım, adetlerim düzenli. Benim sorunum hafif kanlı akıntım olması. Uzun zamandır böyle, ayda bir defa oluyor ve 3 gün kadar sürüyor. Çeşitli doktorlara gittim, önemli bir şey olmadığını söylediler. Ultrason çektirdim, bir şey çıkmadı. Akıntım olduğu zaman adet ağrısı gibi bel ağrım oluyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanlı akıntı olduğunda mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Bunun altında enfeksiyondan rahim içi daha ciddi patolojilere kadar birçok şey yatabilir. Öncelikle zaman kaybetmeden bir vajinal smear aldırın ve rahim ağzı kanser riskini ekarte ettirin. Bu normalse enfeksiyon olma ihtimali çok yüksek olduğundan basit bir antibiyotik tedavisiyle iyileşeceğini düşünmekteyim.

Enfeksiyon geçirdim

30 yaşında, 11 aylık evli kadınım. İdrar yolu enfenksiyonu geçirdim. Ama tedavi görürken kullandığım antibiyotikler kaşıntı ve yanmaya neden oldu.

CEVAP

Sevgili okuyucum, antibiyotikler bazen vajinadaki yararlı bakterileri de yok ederek florada normalde de olan mantarların baskın hale gelmesine neden olarak kaşıntı ve yanmaya neden olabilir. Sık rastladığımız, kolayca kontrol altına alınabilecek bir durum olduğundan uzmana başvurmanız halinde hemen tedaviye başlayabilir, kısa zamanda iyileşebilirsiniz.

Koruyuculuğu ne zaman başlar?

26 yaşındayım. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Ama geçtiğimiz günlerde bir tane almayı unuttum, ne yapmalıyım? Normalde doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu ne zaman başlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sadece 1 tane almayı unuttuysanız ertesi gün ilacınızı almanız gerektiği zamanda o günküyle beraber, 1 gün önce unuttuğunuzu da alın. Bulantı yapıyorsa iki hapı 1 saat arayla için. Ya da yemekle birlikte alın. Kutunun sonlarına doğru ilacı almayı unuttuysanız lekelenme olabilir. Bu durumda ilacı kesmeden bitene kadar kullanın. Bir dahaki sefere ilacı saatinde almaya özen gösterin. Olur da iki veya daha fazla günde ilacı almayı unutursanız o ayda ilacın koruyuculuğu azalıp yumurtlamanızın gerçekleşme riski bulunduğundan partnerinizin de korunmasını öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder