Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı düzenli kullanan sorun yaşamaz
HABERİ PAYLAŞ

İlacı düzenli kullanan sorun yaşamaz

Adetlerin düzensiz olduğu, kadının kilo aldığı yumurtlamayı zorlaştıran polikistik over’de tedavi hangi şikayet daha fazlaysa ona göre yapılıyor. Kadın ilaç alırken sorun çıkmıyor. Ama haplar bırakılınca sıkıntılar başlıyor.

Bekleyeyim mi?

25 yaşındayım, polikistik over hastası olduğum saptandı. İlaçlarımı kullanıyorum. Bu arada eşim sperm testi yaptırdı ve sperm sayısı düşük çıktı. Bu durumda önce benim tedavim bitince mi aşılama ya da tüp bebek yaptırmalıyız? Yoksa hemen mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over’in kesin tedavisi ne yazık ki yok. Hastanın en çok şikayeti hangi yöndeyse ona yönelik tedavi uygulanmakta olup ilaçları kestikten sonra şikayetler geri gelecektir. Eşinizin sperm sayısı düşükse doğal yollarla gebe kalma ihtimaliniz az. Önerim beklemeden üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurarak anne olmak için gerekli tedavileri başlatmanız.

Haberin Devamı

Aşı işe yarar mı?

Çocuk sahibi olmak için tedavi görüyorum. Doğurganlık aşısı düşük yapmayanlara mı uygulanıyor? Beş yıllık evliyim, 3 kere aşılama yapıldı. Polikistik over’im var. Acaba bizim gebelik şansımız yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında doğurganlık aşısı diye tabir edilen uygulama tıp literatürüne 2006’da girdi. Endometriyum dediğimiz rahim içi zarının embriyonun tutunma olasılığını artıracak bazı moleküller ve büyüme faktörlerinden yoksun olması ya da yetersiz salınımı, rahim iç duvarında yapışıklık, şekil bozukluğu, enfeksiyon gibi sorunlar embriyo kalitesi çok iyi olmasına rağmen, gebeliğin oluşmamasına neden olabilir.

Gebelik aşısı, temelinde eksik olan bu moleküllerin vücut tarafından yapılmasının uyarılması yatar. Gebelik aşısını; her seferinde çok iyi kalitede embriyo transferlerine rağmen gebelik sağlanamayan veya tedavi sırasında rahim içi zarının kalınlığının yeterince artırılamadığı tüp bebek tedavilerinde, alternatif bir tedavi yaklaşımı olarak uygulamaktayız.

Neden hamile kalamıyorum?

İki yıllık evliyim, 35 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Rahim filminde bir tüpümün tıkalı olduğu söylendi. Hamile kaldım. Ama bebek gelişmediği için kürtaj oldum. Nedeni nedir? Altı ay geçti ama gebe kalamadım. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden biri fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim gebe kalmışsınız. Yaşınız 35 olduğu, bir tüpte zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 6 ay geçmesine rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek merkezine başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder