Opr. Dr. Hande Akbaş İlacınızı alın ve diyetinize dikkat edin
HABERİ PAYLAŞ

İlacınızı alın ve diyetinize dikkat edin

Yüksek tansiyon hastası kadına gebelikte sıkı takip şart. Bebek üzerinde etkisi az olan tansiyon ilaçlarını kullanıp diyetine dikkat etmesi gerekiyor. Gebeliğin son 3 ayı daha riskli, doktorunuzun sözünden çıkmayın.

İlaç alıyorum

32 yaşındayım, yüksek tansiyon nedeniyle ilaç kullanıyorum. Anne olmak istiyorum ama bu durum gebe kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yüksek tansiyon hamile kalmayı engellemez. Ama riskleri artırdığı için gebelikte yakın takip gerekir. İlaçlarınızı düzenli kullanıyor, diyetinize özen gösteriyorsanız sorun yok. Hamile kaldığınızda kardiyoloğunuza gidip bebeğiniz üzerine olumsuz etkileri olmayan bir tansiyon ilacına geçmeniz ve tansiyonu sıkı takip etmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Ayrıca gebeliğin son 3 ayında mevcut hipertansiyona preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi de eklenebilir. Perinatoloji uzmanı dediğimiz yüksek riskli gebelikler konusunda yan dal yapmış bir uzmanca takip edilmeniz mantıklı olacaktır.

Zorlaşacak mı?

1 yıllık evliyiz ve korunuyoruz. Uzun süre korunmak çocuk yapmamıza engel olur mu? Yumurtamın tembelleşmesi mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve yumurtalık rezervinizi bilmiyorum. Normal şartlarda kadın ve erkekte problem yoksa 1 yıl daha korunmanız gebe kalmanız açısından sorun yaratmaz. Tabii ki bu, kadının yaşının 37’nin altında olduğu koşullar için geçerli. Çünkü bu yaştan sonra kadınlarda üretkenlik giderek azalır. Unutmayın, tüm kadınların yaşla beraber yumurta rezervi azalır.

İlacı bırakayım mı?

Polikistik over var, adetim gecikiyor. 60’ıncı gün adet söktürücü içtim. Doktor ilacı 5 gün kullan demişti, ben 2’nci günde adet gördüm. İlacı 5 güne tamamlamalı mıyım yoksa bırakmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilacı bırakabilirsiniz. Zaten bekleseniz de kendiliğinizden adet göreceğinizi gösteren bir durum bu. Ama her ay bu kadar gecikiyorsa ve anne olmak istiyorsanız bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurun. Adetleriniz düzensizse, kendi kendinize hamile kalabilme ihtimaliniz çok düşüktür.

Sivilceye benziyor

Haberin Devamı

Koltuk altında sivilceye benzeyen bir şey çıktı. Ama diğerlerine göre epey küçük. Şu an geçiyor gibi ama dokunduğumda elime geliyor. Normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, koltuk altında kıl kökleri bakterilerin olaya karışmasıyla tıkanarak ufak apseler yapıyor olabilir. Jilet ya da ağda sonrası bu sorunlar daha sık olduğundan lazer epilasyon yaptırabilirsiniz. İltihap tam olarak geçmediği sürece elinize gelmesi doğaldır. Nadiren koltuk altında memeyle ilgili sorunlara bağlı olarak da şişlikler olabildiğinden meme muayenesi için bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder