Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlar çikolata kistini tam olarak iyileştirmez
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar çikolata kistini tam olarak iyileştirmez

Endometriozis yani çikolata kistleri anne olmayı zorlaştırıyor. Yumurtalık rezervini azaltacağı için zorda kalınmadıkça ameliyatı tavsiye etmiyoruz. Bu konudaki ilaçların da yüzde 100 iyileştirici etkisi bulunmuyor.

İlaç tedavisi iyileştirir mi?

36 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Hamile kalamadım. Endometriozis için laparoskopi yapılmasına karar verildi. Tek tedavisinin bu olduğu söylendi. Bu hastalık tamamen iyileşir mi? İlaç tedavisi de gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis üremeyi negatif yönde etkileyen hastalıklardan. Çalışmalara göre endometriozis için çok zorunda kalınmadıkça laporoskopik bile olsa ameliyat önerilmiyor. Ameliyata bağlı olarak yumurtalık rezerviniz daha da azalacağı için başka bir sorununuz yoksa direkt tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Şu ana kadar endometriozisin ilerlemesini kontrol altında tutan yeni ilaçlar bulundu. Ama hiçbirinin yüzde 100 iyileştirici etkisi yok. Buna ameliyat da dahil olup zorunda kalmadıkça yaptırmamanızı öneririm.

Haberin Devamı

Çocuğum olur mu?

26 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. 6 ay doğum kontrol hapı kullandım. Hapı 9 ay önce bıraktım. Son 3 aydır adetlerim azaldı ve siyahımsı bir renkte geliyor. Şu an çocuk istiyorum. Bu durum çocuğumun olmasına engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde bu tip lekelenmelere daha çok doğum kontrol hapını kullanırken rastlarız. Siz bırakmanıza rağmen oluyorsa ya rahim içinde polip olabilir. Ya hormonlarınızda sorun vardır. Ya da çikolata kistleriyle seyreden endometriozis denilen hastalığınız olabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurarak muayene olmanızdır.

İlaçla adet görüyorum

4 yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama ilaçsız adet göremiyorum. Kilom var, veremiyorum. Yıllardır hiç kendiliğimden adet görmedim. Bu ay gebe kalmış olabilirim diye umutluyum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl uzun süre. Bebek istiyorsanız üreme tıbbıyla uğraşan bu alanda uzman bir hekime bir an önce başvurun. Zaten adet düzensizliğinizin olması yumurtlamalarınızın vaktinde olamadığının göstergesi. Beklerken bu sefer biyolojik saatiniz ilerlediğinden yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var. Tüm bunlara rağmen bu ay hamile kaldığınızı düşünüyorsanız bunu anlamanın en kolay yolu kanda bhcg denilen gebelik testini yaptırmaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder