Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlar doktor kontrolünde kullanılmalı
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar doktor kontrolünde kullanılmalı

Doktorunuz verdiği adet düzenleyici ya da hormon etkili ilaçları mutlaka onun tavsiye ettiği şekilde kullanmalısınız. Yoksa beklenen yarardan çok zarar görebilirsiniz. Ayrıca hormon ilaçlarına başlamadan önce mamografi ve meme ultrasonu da çektirmeniz çok iyi olur.

Düşük tehdidi varmış

Üç ay, 5 günlük hamileyim. Doktora gittiğimde kanama oldu. Doktor “Düşük olabilir” diye iğne ve ilaç verdi. İğneyi haftada bir yaptırıyorum. Bu arada aralıkta kist ve myomlar nedeniyle ameliyat oldum. Şimdi yine myom varmış, kanama yapar mı? Düşük nedeni olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz hayırlı olsun. Gebelikte yaşanan kanama düşük tehdidini gösterir. Yatak istirahati ve doktorun verdiği ilaçlarla düşük riskini en aza indirebilirsiniz. Bu sebeple ilaçlarınıza aynen devam edin ve bol bol dinlenin.

Myomunuzun boyutu ve yerleşim yeri gebeliğin seyrinde yaşanacak zorluklar açısından önemli. Gebelikte hormonlara bağlı olarak myomlarda büyüme gözlenir. Bu sebeple erken doğum riskiniz de var. Gebelik boyunca yakın takipte olmanızı ve rahim boyunuzu düzenli aralıklarla ölçtürmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

Adet görmedim

45 yaşındayım. Rahim ağzında yara olduğu için doktora gittim, ilaç verdi. “Adet gördükten sonraki 5’inci gün başla” dedi. İki ay geçmesine rağmen adet görmedim. Ne önerebilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzınızdaki mevcut yaranın adet düzensizliğiniz ile alakası yok. Smear yaptırdıysanız ve normalse rahim ağzınızdaki yara yüzünden kaygılanmayın. Ülkemizde menopoz yaşı ortalama 51-52. Sizin adet düzensizliği daha çok menopoz öncüsü bulgular olabilir. Sanırım bu nedenle doktor adet düzenleyici vermiş. Bu ilaçlar hormon içerir.

Kullanmadan önce mamografi ve meme ultrasonunu yaptırmanızı öneriyorum. Bu tür ilaçlar mutlaka doktorun söylediği şekilde ve uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi taktirde yarardan çok zarar verir. Eğer doğru kullanmanıza rağmen adet görmediyseniz size yaptırdığı hormon tetkikleri sonucunda bu ilacı öneren hekime tekrar başvurun.

Gerekirse size önereceği başka bir ilaca geçmeyi deneyebilirsiniz. Tüm ilaçlara rağmen halen adet olamıyorsanız, beklenenden biraz erken olsa bile menopoza girmiş olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çok uzun sürüyor

41 yaşındayım, adetlerim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Doktora gittim, tahlil yapıldı ve ultrason çekildi. Doktorlar rahimde anormallik görmediler. Kanamalar neden bu kadar uzun ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tetkikleri ve ultrason bulguları normalse o zaman rahimin iç tabakasında sıkıntı olup olmadığının araştırılması için biyopsi yaptırın.

Bu biyopsiyi histeroskopi dediğimiz, kamerayla rahim içine girilerek tüm duvarlar birebir gözle görülüp incelenerek yapılan yöntemle uygulatmanızı tavsiye ederim. Eğer alınan biyopsinin sonucu temiz çıkarsa içimiz rahat eder ve sonrası için gerekirse kanamanızı durdurabilmek amacıyla ilaç ve bazı başka yöntemlere başvurulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder