Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçları düzenli alın, dar kıyafetten kaçının
HABERİ PAYLAŞ

İlaçları düzenli alın, dar kıyafetten kaçının

Enfeksiyon nedeniyle verilen ilacı düzenli kullanın ve eşinizin içtiğinden emin olun. Tedavi süresince çok dar ve sentetik kıyafetlerden kaçının, günlük ped kullanmayın.

Yedi hafta tedavi gördüm

28 yaşında kızım. Akıntım var ama iç çamaşırım hiç kirlenmiyor. İlişkiye girdiğim zaman geliyor, rengi saydamsı, kokulu, biraz da elastikimsi. Şu anda kaşıntı yapmıyor. Doktor “Mantar” dedi ve 7 haftalık bir tedavi gördüm ama devam ediyor. Siz ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina asla tamamen kuru olmaz. Özellikle yumurtlama döneminde artan şeffaf, sümükümsü akıntı her zaman normaldir. İlişki sonrası vajinada meninin de kendine has bir kokusu olduğu için bunu enfeksiyonla karıştırmış olabilirsiniz. Eğer enfeksiyonunuz olsaydı ilişkiden bağımsız olarak sarı kokulu akıntı gelirdi. Yine de emin olmak adına kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup vajinal kültür aldırtarak enfeksiyon olup olmadığına baktırın.

Haberin Devamı

Adet günüm değil

26 yaşındayım, 3 aydır sarı bir akıntı ve koku hissediyorum. Son 3-4 gündür de adet günüm olmamasına rağmen kanlı olduğunu gördüm. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir uzmana muayene olmalı ve rahim ağzı kanser taraması amacıyla vajinal smear aldırmalısınız. Smear sonucunuz normalse, kanamanız büyük ihtimalle enfeksiyona bağlıdır. Bu amaçla doktorunuz size ve eşinize gerekli ilaç tedavisine başlayacak ve şikayetleriniz kısa zamanda kaybolacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken 2 önemli nokta tedavi boyunca çok dar ve sentetik kıyafetler giymekten kaçınmalı, kullanıyorsanız günlük ped kullanmayı derhal bırakmalısınız. Ayrıca partnerinizin de ilacı kullandığından emin olmalısınız. Aksi taktirde enfeksiyonu size tekrar geçirecek ve gördüğünüz tedavi boşa gidecektir.

Kürtaj önerdiler

51 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Az miktarda kanamam oldu. Doktor, rahim kalınlaşması teşhisi koydu. Kürtaj olup ameliyata alınmam gerektiğini söyledi. Uygun olanı ameliyat mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınların 1 yıl adet olmaması haline menopoz diyoruz. 49 menopoz için uygun bir yaş. Menopoza girmiş kadında tekrar kanama olmamalı. Kaldı ki ultrason sonrası doktorunuz rahim iç duvarında kalınlaşma görmüş, menopozda rahim iç duvarının incelmesi, 5 mm altına inmesi beklenir. Meslektaşıma katılıyorum, rahim iç duvarından biyopsi alınmalı ve kanamaya neden olabilecek patoloji olup olmadığı araştırılmalı. Patoloji sonucuna göre de nasıl bir yol izleneceğine karar vermek doğru olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder