Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçtan önce doktor kontrolüne
HABERİ PAYLAŞ

İlaçtan önce doktor kontrolüne

Kadınlı istenmeyen gebeliklerden koruyan hapların koruyuculuğu yüksek, yeni çıkanların yan etkileri de çok az. Ama ilaç kullanma kararını tek başınıza veremezsiniz. En iyisi bir doktora başvurun, o jinekolojik muayene sonucu sorun saptamazsa rahatlıkla içebilirsiniz.

Nasıl korunayım?

29 yaşındayım, yeni evliyim. Korunmayı çok önemsiyorum. Doğum kontrol haplarının yararı ne kadar olur? Kesin korur mu? Koruyorsa bile ne kadar ve ne aralıklarla kullanılmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle genel bir jinekolojik muayene olmanız. Yapılan muayene sonucunda doğum kontrol ilacı kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyorsa, o zaman sizin yaş grubunuzda benim kendi hastalarımda en çok güvendiğim ve kullandığım korunma yöntemi olarak bu ilaçları tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Son zamanlarda çıkarılan birçok yeni ilacın yan etkileri çok az. 1.5-2 yıl kesintisiz kullanımla yüzde 99’luk koruma sağlayan tek yöntemdir diyebilirim. Eğer 2 yıllık süre sonunda yine çocuk istemiyorsanız o zaman 2-3 ay ara verip tekrar aynı ilaçla korunmaya devam edebilirsiniz.

Yara varmış

Beş ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Bu nasıl bir hastalık ve tedavisi nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Sizde büyük bir ihtimalle uzun süreli vajinal bir iltihaba reaksiyonel olarak bazı hekimlerin yara olarak adlandırdığı kızarıklık oluşmuştur. Vajinal smear aldırın. Normalse hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.

Adet sancısı çekiyorum

25 yaşındayım, çok sancı çekiyorum, adet olmama 10 gün kala sancı başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Nedeni ne?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol hapına rağmen şiddetli ağrılarınızın olması mutlaka araştırılması gereken bir durumdur. Ultrason yapılmalı hatta gerekirse pelvik MR çekilerek sebebi anlaşılmalı. Bu ağrınızın sebebi çikolata kistleriyle seyreden endometriozis hastalığı olabileceği gibi, rahim dışı kaynaklı başka bir sorun da olabileceğinden sizi muayene etmeden ve birtakım radyolojik görüntülemeler yapılmadan nedeni söyleyebilmek mümkün olamayacaktır.

Haberin Devamı

Büyür mü?

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Doktor “Yumurtaların küçük, çocuğun olmuyor” dedi. Acaba yumurtalar büyütülür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalarınızın küçük olması ya doğuştandır ya da yumurtalık fonksiyonlarınızın durduğunun, çok azaldığının göstergesidir. Ama siz düzenli adet görüyorsanız, uzman biri tarafından muayene edilerek yumurtalık rezervinizin normal olduğu söylendiyse, tek başına yumurta boyutunuza takılmayın. Yanlış ölçülmüş bile olabilir. Yazdığım sebeplere bağlı olarak yumurtalıklarınız küçükse o zaman yapılacak bir şey yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder