Opr. Dr. Hande Akbaş İlk adet geciktiyse...
HABERİ PAYLAŞ

İlk adet geciktiyse...

Normalde kız çocuklarının 9-12 yaşları arasında ilk adetlerini görmesi beklenir. Kızınız ya da yeğeniniz büyümesine rağmen adet görmüyorsa vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Kist yüzünden kanamaları oluyor

10 yıllık evliyim. Eşimin rahminde 2 kitle var ve zaman zaman kanamaları oluyor. Acaba bu nasıl tedavi edilebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin rahminde kitle olarak bahsettiğiniz yapılar muhtemelen myom denilen rahmin iyi huylu urlarıdır. Bulundukları lokalizasyona göre aşırı kanama, kabızlık, sık idrara çıkma ya da ilişkide ağrıya neden olabilir. Hastanın bu tür şikayetleri olduğunda genellikle alınmasını öneririz. Ancak yine de muayene edip görmeden net yorum yapabilmek ne yazık ki mümkün değil.

Haberin Devamı

Hamile miyim?

3 senedir spiral ile korunuyoruz. Bu ay adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geldi. Bir de adet kanamasına göre daha az. Acaba hamile miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli jinekolojik muayenenizi oluyorsanız ve spiraliniz doğru yerdeyse endişelenecek bir durum yoktur. Ancak nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa, kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden lütfen hemen bir doktora başvurun.

Doktora gitsem mi?

14 yaşımı doldurdum ama adet görmedim. Ne zaman doktora gitmeliyim ya da normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde 9-12 yaş arasında kız çocuklarının ilk adetlerini görmesi beklenir. Siz 14 yaşında olmanıza rağmen hâlâ adet görmediyseniz artık daha fazla beklemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya çocuk hastalıklarının endokrinoloji bölümüne başvurarak sebebin anlaşılması için muayene olun. Ardından da gerekli tetkikleri yaptırın.

Bitki çayı içiyorum

30 yaşında kadınım. 6 aylık hamileyim. Sorunum kabızlık. Bazı bitkileri karıştırıp içiyorum. Bunun bebeğime bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çoğu ilaç bitkilerden yapıldığı için her zaman bitkisel tedavinin masum olduğu söylenemez. Hangi bitki çaylarını içtiğiniz, günde kaç kere içtiğiniz bebeğiniz açısından çok önemlidir. Örneğin; yeşil çay ve adaçayını gebelikte 1 bardaktan fazla asla vermeyiz. Size önerim, kabızlık için öncelikle bağırsak florasında olması gereken yararlı bakterileri içeren probiyotikleri kullanmanız. Bununla da kabızlığınızda değişiklik olmazsa gastroenteroloji uzmanına başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder