Opr. Dr. Hande Akbaş İlk hamilelikte sorun yaşanmıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlk hamilelikte sorun yaşanmıyor

Yumurtalıklarım tembelmiş

25 yaşındayım, bekarım. Adetlerim sürekli gecikerek oluyor, adet günlerimi ve yapılan testlerin sonuçlarını size yazıyorum. Doktorum yumurtalarımın tembel bir görüntüsü olduğunu söyledi ve adetin 3’üncü günü hormon testi yaptırmamı istedi. Acaba sorun nedir? Acaba anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek hikayenizden, gerek göndermiş olduğunuz test sonuçları ve ultrasonografi raporunuzdan polikistik over rahatsızlığınız var gibi duruyor. Bu durum size endişelendirmesin. Polikistik over sendromu olan hastaların çoğu bize ihtiyaç duymadan rahatlıkla gebe kalabilir. Sizin yaşınız çok genç ve adetlerinizde çok büyük gecikmeler yaşamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Kilonuz boyunuza göre çok az fazla. Bence bu dönemde yapacağınız en doğru yaklaşım sağlıklı beslenmek, biraz fazla olan kilonuzu vermek ve ideal kilonuzu korumak için spor yapmaktır. Polikistik over hastalığında vücutta insülin direncine meyil olduğundan hasta kilo almaya çok yatkındır. Bu döngüyü kırabilir diyetle ideal kilonuzu koruyabilirseniz adetleriniz düzenli olur ve bize ihtiyacınız kalmaz.

Rh uyuşmazlığı var

35 yaşındayım ve eşimle aramızda Rh uyuşmazlığı var. Ben RH (-), eşimse (+). Ne yapmalıyız? Riskleri nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rh uyuşmazlığı genellikle gebelik boyunca herhangi bir şiddetli kanama yaşanmadığı müddetçe ilk hamileliklerde sorun yaratmaz. Gebe kalmadan önce bunu engellemeye yönelik bir aşı yoktur. Hamilelik sırasında bile bir sorun olmayacaktır.

Doğumda bebeğinizin kan grubu tespit edildikten sonra eğer bebek sizin değil de eşinizin yani Rh+ olan kan grubunu almışsa, o zaman bir sonraki gebelikte sorun yaşanmaması için size kalçadan bir iğne yapılacaktır. Eğer bebek sizin kan grubunuzu almışsa hiçbir iğneye bile gerek kalmaz.

Kilo alacak mıyım?

26 yaşındayım, 2 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama vücutta su toplanmasına ve şişmanlığa neden oluyormuş. Siz ne önerirsiniz? Bir de ne zaman kullanmaya başlayayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru bir bilgi değildir. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları bulunduğundan hastalar hemen hemen hiçbir yan etki yaşamamaktadır. Bu tür ilaçlar öneri üzerine değil, mutlaka muayene olduktan sonra sizin özellikleriniz üzerine başlanmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder