Opr. Dr. Hande Akbaş İyileşme şansı azalmasın
HABERİ PAYLAŞ

İyileşme şansı azalmasın

Kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların en net belirtisi.

Gecikmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve gereken ilaca bir an önce başlamalısınız.

Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ve kısa sürede düzelme ihtimali de azalıyor.

İlişkiyi istemiyorum

25 yaşındayım. Kötü kokulu bir akıntım var, bu yüzden eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Sizce bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların en net belirtisi. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve gereken tedaviye bir an önce başlamalısınız. Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ihtimali de, kısa sürede iyileştirilme ihtimali de azalır. Ayrıca eşinizle birlikte tedavi etmek, tedavinin nüks etmemesi açısından büyük önem taşır.

Haberin Devamı

Başka tedavi gerekir mi?

59 yaşındaki annemde rahim kanseri bulundu. Endometriyal karsinom denildi. Ameliyat yapıldı ve ışın tedavisi önerildi. Rahimde sınırlı olan bir tümör olduğu ve başka bir bölgeye yayılmadığı belirtildi. Başka bir tedavi eklemek gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizi ameliyat eden jinekolog onkolog meslektaşım, yapılan tedavilerin yeterli olduğunu söylemişse onun dediği sıklıkta doktora giderek takiplerini yaptırmanız sanırım yeterli olacaktır. Çok geçmiş olsun.

Yumurtalıklarım çalışmıyor

30 yaşındayım, bekarım. Cinselliği yaşamadım. Bir süredir uyksuzluk, adet düzensizliği gibi sıkıntılarım vardı. Doktora başvurdum. Bana hormon bozukluğu teşhisi konuldu. Bir de yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Bana dışarıdan hormon veriyorlar. Ne zaman biter?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size konulan tanı yumurtalıklarınızın çalışmaması ise buna biz erken menopoz diyoruz. Çok nadiren geri dönebilmekle beraber çoğunlukla kalıcı bir durum olup en az 40 yaşınıza kadar düzenli meme kontrollerinizi yaptırmak koşuluyla hormon kullanmanızı, bu sayede kemik erimesi riskini azaltmanızı öneririm.

Anne olabilir miyim?

22 yaşındayım, çocuk istiyorum. AMH değerim 13, E2 6 çıktı. Diğer hormon testlerimde sorun bulunmadı. Acaba ben anne olamaz mıyım? Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizin 13 çıkmış olması yumurtalık rezervinizin bol olduğunu hatta polikistik formda olduğunu düşündürüyor. Muayene etmeden sadece tek bir laboratuvar değerine bakarak sizin anne olup olmayacağınızı söylemek mümkün değil.

Polikistik over sendromlu hastaların bir kısmı her ne kadar yumurtalık rezervleri iyi olsa bile yumurtlamada bazen aksilik olabildiğinden doktora ihtiyaç duyabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder