Opr. Dr. Hande Akbaş Kaç yumurtanız kaldığına bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Kaç yumurtanız kaldığına bakılır

37 yaşından sonra kadında doğurganlık belirgin olarak azalır. Bebek istiyorsanız, yaşınız da varsa ne kadar yumurtanız var baktırın. Sorun varsa ileri yöntemlerle anne olmanız sağlanır.

Yumurtalık rezervi nasıl bir şey?

41 yaşındayım, yeni evlendim ve bebek istiyorum. Yumurta rezervinin yıllar içinde azaldığını okudum. Acaba durumun nedir? Yumurta rezervi nedir? Testi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezervi sizin bebek sahibi olma ihtimalinizi, her iki yumurtalıkta ne kadar yumurta kaldığını gösterir. 37 yaşından sonra doğurganlık dramatik olarak azalır. Siz 41 yaşında olduğunuza göre, vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla ilgilenen bir uzmana başvurun. Her şey normalse bile 6 ay içinde gebe kalamazsanız daha ileri yöntemlere başvurun. Yumurtalık rezervinde en çok güvendiğimiz yöntem ultrasonda yumurta taslak sayınızın incelenmesidir.

Haberin Devamı

Spiralden kaynaklanır mı?

26 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. Benim sorunum idrar yolu enfeksiyonu. Cinsel organımda yanma oluyor. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. İlaç tedavisi görüyorum ama ilaçların faydası olmadı. Sekiz ay önce spiral taktırmıştım. Acaba ondan olabilir mi? Nelere dikkat etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu tedavinizin bitmesini bekleyin. Şu anda ilaç kullandığınız için idrarla ilgili tahliller yanıltıcı çıkacaktır. İlaç bitmesine rağmen şikayetleriniz gerilemezse o zaman size önerim idrar kültürü yaptırmanız. Böylece üreyen mikrop cinsine yönelik tedavi başlanır. Buna rağmen iyileşme saptanmazsa, o zaman mutlaka bir üroloji uzmanına başvurup böbrek ve idrar torbasında sorun var mı araştırtın.

Tüm bunlarla çare bulunamazsa o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek spiralinizi çektirip bir süre spiralsiz durumu gözlemleyebilirsiniz. Üroloji uzmanı görmeden tüm sorunun spiralden kaynaklandığına karar vermenin doğru olmadığını düşünüyorum.

İlaç kullandım

32 yaşındayım, 2 yıldır evliyim. 12 yıldır tedavi görüyorum. 5 aydır adet görmüyorum. Evlenmeden önce adetlerim düzensizdi. Beyinde beze olduğunu söylediler. Sonra “Yok” dediler. İlaç kullandım ama adet göremedim. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir defa iyi bir merkezde beyin MR’ı çektirerek, sorun var mı yok mu emin olunması gerekiyor. Yoksa üreme tıbbı alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak adetlerinizin neden düzensiz olduğu anlaşılmalıdır. Yumurtalık rezervinize bakılmalı gerekirse bazı hormonal testler uygulanmalıdır. Ancak bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder