Opr. Dr. Hande Akbaş Kadınlık hormonu azalmışsa
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlık hormonu azalmışsa

Bazı kadınlar vajinal kuruluktan şikayetçi. Enfeksiyonlar, gebelik ve sonrasındaki dönemde böyle durumlar yaşanabilir. Bir de yumurtalık rezervinize baktırın. Rezerv düşükse, kadınlık hormonu östrojen azalıp ilişkide kuruluğa neden olabilir.

Vajinal kuruluk canımı sıkıyor

Beş ay önce kürtaj oldum. İlişkiye girmeye başladığımdan beri vajinal kuruluk oluyor. Bu durum çok canımı sıkıyor. Neden kaynaklanır? Kürtajla ilgili mi? Bir de nasıl çözebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte ve sonrasında bir dönem vajinada hormonal değişikliklere bağlı olarak kuruluk gözlenir ama bu bulgular 1 ay içinde normale döner. Sizde 5 ay olmasının geçirdiğiniz kürtaj ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Sizin muayene olmanız ve vajinal bölgede enfeksiyon olup olmadığına baktırmanız gerekir.

Haberin Devamı

Bazen enfeksiyonlar da doğal florayı bozduklarından kuruluk yapabilir. Bir de yumurtalık rezervlerinize bakılmasında fayda olacaktır. Çünkü azalan rezerve bağlı olarak vücutta östrojen düşeceği için ilişki sırasında kuruluğa yol açabilir. Muayene sonucunda sebep saptanacak nedene yönelik tedavi başlanmasıyla sorunlarınız giderilecektir, endişelenmeyin.

Aşırı kanamam oldu

30 yaşında kadınım. 1.5 yıllık evliyim. İlk evlendiğimde doğum kontrol hapı kullandım. Yedi ay sonra aşırı kanamadan bıraktım. Doktora gittim, rahmin ters olduğunu söyledi. Yedi aydır korunmamama rağmen gebelik gerçekleşmiyor. Sorun rahmin ters olması mı? Adetim düzenli ama çok fazla oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları aşırı kanama yapmaz. Tam tersi adet miktarında azalmaya neden olur. Eğer ilacınızı hiç atlamadan kullanmanıza rağmen kanama yoğun oluyorsa öncelikle rahmin içinde herhangi bir patoloji var mı onun araştırılması gerekir. Bazen myom, polip gibi rahmin iç zarında olan yapılar aşırı kanama nedeni olabilir. Bunu ultrasonla anlamak mümkün olur.

Şüphede kalınan durumlarda da gerekirse rahim içinden biyopsi yapılması gerekebilir. Rahmin ters olmasıyla kısırlık arasında herhangi bir ilişki bulunmaz. Kanamalarınız da fazla olduğuna göre başta hormonlarınıza bakılarak, jinekolojik muayeneden geçmenizi ve çocuk sahibi neden olamadığınızın artık araştırılmaya başlanmasını öneririm.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

Adetimin 2’nci günü hormon tahlilleri yaptırdım. Sonuçları yazıyorum. Bebeğim olsun istiyorum. Bu sonuçlarda problem var mı? Nasıl bir yol izlemeliyim? Yumurta rezervim kötü mü? Polikistik over’im var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sadece gönderdiğiniz tetkiklere bakılarak size teşhis konulabilmesi ne yazık ki mümkün değil. Mutlaka doktora gidip muayene olmalısınız. Size yapılacak olan ultrason ile yumurta rezerviniz en doğru şekilde değerlendirilebilecektir.

Yaşınıza ve ne kadar süredir gebe kalamadığınıza bakarak varsa eksik testler istenerek (eşinizin sperm analizi, sizin rahim filminiz) tüm sonuçlar değerlendirildikten sonra sizin için en uygun tedavi yöntemine karar verilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder