Opr. Dr. Hande Akbaş Kan şekerinize baktırmak iyi olur
HABERİ PAYLAŞ

Kan şekerinize baktırmak iyi olur

Vajinal mantar kadının derdi. Bazıları ilaca karşı dirençli olduğundan sabredip tedaviyi bırakmayın. Bir de kan şekerinizi ölçtürün. Çünkü tekrarlayan mantar şeker hastalığında daha sık görülüyor.

Düşük yaptım

Bir ay önce düşük yaptım ama kürtaj olmadım. Doktor kan tahliliyle değerlerimi takip etti, muayene etmedi. En son gittiğimde tekrar tahlil yaptı, değerlerimin sınırda olduğunu söyledi. Kanamam bittikten sonra adet gördüm ama 20 gündür sürüyor. Ne yapabilirim? Kanama ne zaman biter ya da doktora gideyim mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, müdahale edilmeden düşük yaptıysanız ve doktor, kanda gebelik hormonunuza bakarak normale döndüğünü ifade ettiyse, 20 gündür devam eden kanamanızın düşükle bir alakası yoktur. Adet sonrası bu kadar devam eden kanama beklediğimiz bir durum değil. Bir an önce doktorunuzdan yardım almanızı öneririm. Muayene olmalısınız ve bazı hormonlarınıza bakılmalıdır.

Mantar tekrarlıyor

2 yıllık evliyim. 3 aylık bir bebeğim var. Bende tekrarlayan vajinal maya mantarı var. İlaçla geçiyor, bir süre sonra yine tekrarlıyor. Bundan kesin olarak nasıl kurtulabilirim? Sürekli böyle ilaç mı kullanacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede mantar en sık o bölgenin ıslak kalmasına bağlı oluşur. Bebeğiniz olduğu için belki aceleyle o bölgeyi tam kurulayamıyor olabilirsiniz. Mutlaka önden arkaya silerek, her tuvalet sonrası bu bölgeyi kağıt havluyla kupkuru bırakın. Emziriyorsanız süte geçeceğinden tedavi için ilaç veremeyiz ama vajinal fitilleri kullanabilirsiniz. Bazı mantarlar dirençli olabileceğinden belki kullandığınız fitilin değiştirilmesi gerekebilir. Son olarak da kan şekerinizi ölçtürmenizi öneririm. Keza şeker hastalığında tekrarlayan mantar enfeksiyonları sık görülmekte ve bazen teşhiste ilk belirti olabilir. Bağışık sisteminizi de sağlıklı beslenerek ve antioksidanlar kullanarak yüksek tutmanızı öneririm.

Doğurganlık aşısı işe yarar mı?

Çocuk için tedavi görüyorum. Doğurganlık aşısı yapılamaz mı? 5 yıllık evliyim, 3 kere aşılama yapıldı. Polikistik over’im var. Gebelik şansım yok mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriyum dediğimiz rahim içi zarının embriyonun tutunma olasılığını artıracak bazı moleküller ve büyüme faktörlerinden yoksun olması ya da yetersiz salınımı sorun yaratır. Rahim iç duvarında yapışıklık, şekil bozukluğu, enfeksiyon vb. olması halinde, embriyo ne kadar kaliteli olursa olsun, gebelik oluşmayabilir. Gebelik aşısının temelinde eksik olan bu moleküllerin vücut tarafından yapılmasının uyarılması yatar. Gebelik aşısı; her seferinde iyi kalitede embriyo transferlerine rağmen gebelik sağlanamayan veya tedavide rahim içi zarının kalınlığının yeterince artırılamadığı tüp bebek tedavilerinde alternatif bir yaklaşımıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder