Opr. Dr. Hande Akbaş Kan şekerinizi ölçtürdünüz mü?
HABERİ PAYLAŞ

Kan şekerinizi ölçtürdünüz mü?

Vajinal mantar kadınları sıkıntıya sokuyor. Bazıları ilaçlara karşı dirençli oluyor ama sabırlı olup tedaviyi bırakmamak önemli. Bir de kan şekerinizi ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Çünkü sık tekrarlayan mantar enfeksiyonu şeker hastalığında daha çok görülüyor.

Mantardan nasıl kurtulurum?

5 yıllık evliyim. 3 aylık bebeğim var. Bende sürekli tekrarlayan vajinal maya mantarı var. İlaç kullandıktan sonra geçiyor ama yine tekrarlıyor. Bundan kesin olarak nasıl kurtulabilirim? Sürekli ilaç mı kullanacağım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede mantar en sık o bölgenin ıslak kalmasına bağlı olarak oluşur. Mutlaka önden arkaya silerek, her tuvalet sonrası bu bölgeyi kağıt havluyla kupkuru bırakmanız çok önem taşımaktadır. Emziriyorsanız süte geçeceğinden tedavi için ağızdan ilaç veremeyiz ama vajinal fitilleri kullanabilirsiniz.

Bazı mantarlar dirençli olabileceğinden belki kullandığınız fitilin değiştirilmesi gerekebilir. Son olarak da kan şekerinizi ölçtürmenizi öneririm. Çünkü şeker hastalığında tekrarlayan mantar enfeksiyonları sık görülmekte, bazen teşhiste ilk belirti olabilmektedir.

Bağışık sisteminizi de sağlıklı beslenerek, antioksidanlar kullanarak yüksek tutmanızı öneririm.

Karnım çok şiş

Adetimin 7’nci günü doktora gittim. İki adet yumurtam bulunduğunu, sağ folikülün 17, solun ise 11 mm olduğunu öğrendim. Doktor “Erken büyümüş” dedi. Bugün 12. gün. Dünden beri karnım çok şiş ve adet olacakmışım gibi ağrı var. Neden acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuzun 7’nci günde gördüğü 17mm’lik yumurtanız çatlamış ve buna bağlı karın boşluğunuzda hafif iritasyon oluşturarak sizde ağrı ve şişkinlik bulguları yaratmıştır. Bu sizin yumurtlamanızın gerçekleştiğini gösteriyor.

Hap yüzünden mi?

20 gün önce cinsel ilişki yaşadım. Ardından hamile kalmamak için ertesi gün hapı içtim. Hapı aldıktan 1 hafta sonra kanamam oldu. Aradan 10 gün geçti. Şimdi yine kanamam var. Adet görmeme birkaç gün var. Her zamankinden fazla ağrım var. Acaba bunun nedeni ne olabilir? Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarıyla ilgili en sık rastladığımız şikayetlerden biri, kullanımları sonrasında adet kanamalarında meydana gelen düzensizliklerdir. Yaşadığınız ve halen devam etmekte olan kanama ve ağrı, tamamen hapın yan etkisi sonucu ortaya çıkmıştır.

Maalesef kanda hormon düzeyleriniz eskiye dönünceye kadar bu kanamanız devam edebilir. Biz genellikle ertesi gün haplarını çok zorunda kalmadıkça tercih etmeyiz.

Size önerim, bu ilaçları kullanmak yerine doğum kontrol haplarına veya spiral kullanımına geçmenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder