Opr. Dr. Hande Akbaş Kan testi en doğru sonucu verecektir
HABERİ PAYLAŞ

Kan testi en doğru sonucu verecektir

Kadının gebelik şüphesi varsa en doğru yol bir hastaneye başvurup kan testi yaptırmaktır. Çünkü gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda idrarda gebelik testleri yanılabilir.

Ya anne olamazsam?

22 yaşında kızım, adetim düzensiz. Bende yumurtlama olmuyormuş, doğum kontrol hapı verdiler. O hapı içmezsem adet görmüyorum. Bu arada kilo alıyorum. Bu sorunum devam ederse anne olmama gibi bir ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği, yumurtlamanın olmaması ve kilo alımı en fazla polikistik over sendromunda ortaya çıkar. Doğum kontrol ilacıyla adetler kontrol altına alınır. Ama bu hastalığı tedavi etmeyeceğinden hapı bıraktıktan sonra tekrar adet düzensizliği başlar.

Haberin Devamı

Hasta en çok neden şikayet ediyorsa ona yönelik tedavi uygulanır. Şu anda içtiğiniz ilaca devam etmenizi öneririm. Ayrıca kilonuzu diyet ve sporla kontrol altında tutun. Yumurtlama gerçekleşmediği sürece kendi kendinize gebe kalmanız zor olduğundan bebek kararı verdiğinizde üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmandan yardım isteyin.

Gebelik ne zaman belli olur?

Eşim her ayın 15’inde adet görüyordu. Bu ay 6 gün geçmesine rağmen adet görmedi. Eczaneden test aldık, negatif çıktı. Eşim 1-2 gün önce az miktarda kanaması olduğunu söyledi. Bunun sebebi nedir? Gebelik ne kadar sürede ve hangi testle belli olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrarda gebelik testleri genellikle pozitif çıktıysa doğruluk payı yüksek olup negatif çıkması çok güvenilir değildir. Gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda genellikle idrarda gebelik testleri yanılabilir. Eşinizde öncelikle kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Sonuca göre eğer gebelik varsa geçmişte yaşadığı lekelenme düşük tehditi olabileceğinden uzmana başvurarak ultrasona girmelisiniz. Eğer kan sonucunda gebelik yoksa o zaman eşinizin adetinin neden geciktiği araştırılmalıdır. Ultrason yapılarak yumurtalıklarında kist olup olmadığına bakılmalı yoksa kanda birtakım hormonların seviyesi kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek nedenler araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Kimyasal gebelikmiş

36 yaşındayım. Cinsiyet tayini yaptırmak için yurtdışına gittik. Embriyo transfer edildi. Yapılan testler sonucunda kimyasal gebelik olduğu söylendi. Bundan önce histeroskopi ve testler yapıldı. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalmışsınız ama kimyasal gebelikle sonuçlanmış. Yani kanda gebelik hormonunuz artmış, gebelik kesesi görülemeden gebeliğiniz sonlanmış. Size ne sebeple histeroskopi yapıldı? Bu ameliyat olduğu için endikasyon olmadan yapılmasını doğru bulmuyorum.

Önerim sizin ve eşinizin genetik testlerinizi yaptırmanız. Tüplerinizin durumunu anlayabilmek için HSG denilen rahim filmini çektirip tüm sonuçlarla yeniden doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder