Opr. Dr. Hande Akbaş Kan testiyle doğru sonucu alırsınız
HABERİ PAYLAŞ

Kan testiyle doğru sonucu alırsınız

Kadının gebelik şüphesi varsa en doğru yol bir hastaneye başvurup kan testi yaptırmak. Çünkü gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda idrarda gebelik testleri yanılabilir.

Hangi testi yaptıralım?

Her ayın 15’inde adet görüyordum, 6 gün geçti. Eczaneden test aldık. Sonuç negatif çıktı. Birkaç gün önce küçük parça şeklinde az miktarda kanamam oldu. Bunun sebebi nedir? Bundan sonra ne yapmalıyım? Gebelik ne kadar sürede ve kesin olarak hangi testle belli olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrarda gebelik testleri genellikle pozitif çıktıysa doğruluk payı yüksek olup negatif çıkması çok güvenilir değildir. Gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda idrarda gebelik testleri yanılabilir. Öncelikle kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Sonuca göre eğer gebelik varsa geçmişte yaşadığınız lekelenme düşük tehditi olabileceğinden uzmana başvurarak ultrasona girmelisiniz. Eğer kan sonucunda gebelik yoksa o zaman adetinin neden geciktiği araştırılmalıdır. Ultrason yapılarak yumurtalıklarında kist olup olmadığına bakılmalı, yoksa kanda birtakım hormonların seviyesi kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek nedenler araştırılmalıdır.

Akıntı geliyor

Yedi haftalık hamileyim. Mememden suya benzer şeffaf ve arada sarı akıntı geliyor. Acaba bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde memeden sıkıldığında şeffaf bir sıvı gelmesi normaldir. Eğer sarı yeşil akıntıysa en azından meme ultrasonu yaptırarak kist ya da başka bir oluşum var mı bakılabilir. Ultrason x ışını içermediğinden gebelikte yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Ultrasonografi normal ise, şu an için başka bir şey yaptırmanıza gerek yoktur. Hamileliğe bağlı süt oluşumu henüz başlamadığından şu andaki mevcut sorununuzun gebeliğinizle alakası bulunmamaktadır.

Ya anne olamazsam?

24 yaşında kızım. Benim sorunum adet düzensizliği. Doktora başvurdum. Bende yumurtlama gerçekleşmiyormuş. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlacı bırakınca adet görmüyorum. Kilo aldığımı da gözlüyorum. Sorun sürerse anne olmama gibi bir ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği, yumurtlamanın olmaması ve kilo alımı en fazla polikistik over sendromunda ortaya çıkar. Doğum kontrol ilacıyla adetlerinizi kontrol altına almak mümkün olur. Ama bu hastalığı tedavi etmeyeceğinden hapı bıraktıktan sonra tekrar adet düzensizliği başlar. Bu hastalığın tedavisi olmayıp hasta en çok neden şikayet ediyorsa ona yönelik tedavi uygulanır.

Haberin Devamı

Şu anda sizi en çok rahatsız eden adet düzensizliğiniz olduğundan kullandığınız ilaca devam etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca kilo almamanızı, diyet ve sporla bunu kontrol altında tutmanızı öneririm. Yumurtlama gerçekleşmediği sürece kendi kendinize gebe kalmanız zor olduğundan bebek kararı verdiğinizde üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder