Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama olması normal değil
HABERİ PAYLAŞ

Kanama olması normal değil

Menopoza girmiş yani adetten kesilmiş kadında bir damla bile kanama olmamalı. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız hiç vakit kaybetmeden doktora gidin. Doktorunuz rahmin içinden biyopsi yaparak sorunun ne olduğunu tespit edecektir.

Kanama kesiliyor

29 yaşındayım, adetim düzensiz. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde birilerinde bu durum mevcut ve genetik olarak siz bunu almışsınız. Düzensiz de olsa adet görmeniz henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmaya çalışın. Evli değilseniz, en azından var olan yumurtalarınızın dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kızımda kıllanma başladı

11 yaşında kızım var. Kızım bu aralar çok agresifleşti, her şeye kızıp bağırıyor. Bir de özel yerlerinde kullanma var. Ne yapmam gerekiyor? Daha adet görmeye başlamadı.

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınızın ergenlik çağı başlamakta olduğunda duygu durumunda değişiklikler, kıllanma, memelerinde büyüme ve adet görme çok doğal bulgulardır. Bu dönemde pek üzerine gitmeyin ve ona herkesin vücudunda bu tür değişiklikler yaşadığını söyleyin. Bu sürecin son derece doğal olduğunu anlatmanız iyi olacaktır.

Menopoza gireli

7 yıl oldu 56 yaşındayım. Adetten kesileli 7 sene oldu. 2 gün önce birkaç damla kan geldi. Bugün yine çok az kanamam var. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoza girmiş bir kadında asla vajinal kanama olmamalı. Size tavsiyem hızla bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız ve rahmin içinden biyopsi aldırarak altta kötü huylu bir oluşumun yatıp yatmadığını öğrenmeniz.

İlişki sonra kan geliyor

36 yaşındayım. 2 aydır her ilişki sonrası devamlı kanamam olmaya başladı. Bu durum normal midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durum. Bir uzmana başvurarak bir an önce vajinal smear aldırın ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığını öğrenmeye çalışın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder