Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama varsa hemen doktora
HABERİ PAYLAŞ

Kanama varsa hemen doktora

Kadında ilişki sonrası kanama olmamalı. Kan, enfeksiyon gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi rahim ağzı kanserinin de belirtisi olabilir. Hemen doktora gidip vajinal smear aldırın, sebebini öğrenin.

Kanama başlıyor, normal mi?

Kız arkadaşım 39 yaşında. Onunla ilişkiye girdikten sonra sevgilimde kanama başlıyor ve sürüyor. Normal mi yoksa bir sorun mu var?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadında ilişki sonrası kanama olmaması gerekir. Kanama, enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi, rahim ağzı kanserine kadar giden önemli nedenlerden gerçekleşebilir. Kız arkadaşınız öncelikle vajinal smear aldırsın ve muayene olsun.

Haberin Devamı

Anne olmak istiyorum

32 yaşındayım, adetim düzenliydi ama süresi kısalınca doktora gittim. AMH değerimin 0.5’in altında olduğunu söyledi, erken menopozdan bahsetti. Henüz evli değilim, anne olmayı istiyorum. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamamen menopoza girmeden teşhis konulmasına sevindim. AMH değerinize göre yumurtalık rezerviniz azalmış. Ama yine de muayenede yumurtalık rezervinize bakılmalı. Toplanacak yumurtanız varsa o zaman kanunen hakkınız olduğundan yumurtalarınızın dondurularak saklanmasını sağlayabilirsiniz.

Nasıl takip ederim?

Dört yıllık evliyim. Çocuk istiyorum, olmuyor. Vücut ısısına göre yumurtlama dönemini takip etmenin mümkün olduğunu duydum. Böyle bir şey gerçekten var mı? Varsa nasıl yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlamanın hemen öncesinde vücut ısısında yarım derece yükselme olur, doğru duymuşsunuz. Ama biz üreme tıbbı konusunda uzman hekimler bu yöntemi kullanmaz ve pek önermeyiz. İki sebebi var; biri vücut ısısı her türlü dış etkenden etkilenir. Bu yöntemin yanılma payı yüksektir. İkincisi de yarım derecelik artışı yakalamak evdeki termometreyle her zaman mümkün olmaz. Dört yıldır çocuk istediğinize göre vakit kaybetmeyin. Bir uzmana başvurun, gebe kalmanız sağlansın.

Tehlikeli mi?

28 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Doktorum alınması gerektiğini söyledi. Bu ameliyatının riskleri nelerdir? Kötü huylu olma ihtimali var mıdır?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, kistiniz büyük değilse ve çocuğunuz yoksa zorunda kalmadıkça çikolata kistlerine müdahale etmiyoruz. Yumurtalıklarınıza yapılacak her müdahale yumurtalık rezervinizi etkileyebileceğinden çocuk sahibi olmak istediğinizde problem yaşayabilirsiniz. Çikolata kistleri zemininde gelişen nadir kanser tipleri vardır. Ama bunun görülme ihtimali çok düşüktür. Eğer hızlı büyüyorsa, doppler ultasonografi veya MR’da şüphe varsa o zaman çıkarılıp patolojiye gönderilmesi doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder