Opr. Dr. Hande Akbaş Kanamanın nedeni bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kanamanın nedeni bulunmalı

Cinsel ilişki sonrası kanamanın pek çok nedeni olabilir. Kadın doğum uzmanına gidip smear testi yaptırın. Test normalse vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzı yaraları da kanamaya sebep olabilir. Doktor doğru tedaviyi başlatır.

İlişki sonrası kanama oluyor

26 yaşındayım. İki yıldır düzenli cinsel hayatım var. Her ilişki sonrasında kanamam oluyor ya hemen ya da bir süre sonrasında başlıyor. Merak ettim, araştırma yaptım ve rahim ağzı kanseri riski olabileceğini öğrendim. Sizce neden olabilir? Yapmam gereken nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanamanın birçok nedeni olabilir. Ama öncelikle mutlaka rahim ağzından smear taraması yapılıp bu bölgede herhangi bir patoloji olmadığından emin olmak gerekir. Smear testi son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Alınan örnek patoloji laboratuvarında değerlendirildikten sonra sonuç hastaneden hastaneye değişmekle birlikte en geç 1 hafta içinde elde edilir.

Dolayısıyla size vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak smear aldırmanızı öneririm. Bu normalse bazen vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzı yaraları da bu tür kanamalara neden olabileceğinden doktor tarafından tedavi başlatılacaktır.

Ne zaman hamile kalabilirim?

Üç ay önce dış gebelikten kapalı ameliyat oldum. Ameliyatta rahimdeki kistler de alındı. 35 gün sonra adet gördüm. Normalde sancılı geçiyordu ama ameliyattan sonra sancım daha da arttı. Bu ay adet görmedim. Doktorum hamilelik için süre vermedi. Ne zaman gebe kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laproskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çiftler hamilelik deneyebilirler. Sizin ameliyatınızın üzerinden zaten 3 ay geçmiş. Artık korunmayı bırakıp tekrar hamile kalabilmeyi deneyebilirsiniz. Yalnız gebe kalabilmeniz için adetlerinizin düzenli olması gerekir.

Eğer bir süre daha adet göremezseniz mutlaka bir uzmana başvurarak kist ameliyatı geçirdiğinizi anlatın ve yumurtalık rezervine baktırmak istediğinizi söyleyin. Mutlaka muayene olun. Gerek ultrasonla gerek kanda hormon düzey ölçümleriyle neden adet olamadığınız anlaşılabilecektir.

Haberin Devamı

Bebeğe zararı olur mu?

Kürtaj olduğum için doktorum ilaç verdi. Dört gün kullandım. Kürtajdan 20 gün sonra korunmadan ilişkiye girdim. Hamilelikte antibiyotik zararlı diye duymuştum. Bu ay gebe kalırsam içmiş olduğum antibiyotiklerin zararı olur mu? Antibiyotik vücuttan ne kadar süre sonra atılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, içtiğiniz ilaç hamilelik varken alınırsa gebelik açısından olumsuz etki yaratabilir. Ama doktorunuz bu ilacı hemen kürtaj sonrası verdiği için ve siz sadece 4 gün kullandığınız için o an hamile olmadığınızdan sorun olmaz. Bebek rahime tutunduktan sonra kullanılan ilaçların etkilerine maruz kalır, geçmişte kullanılanlara değil, merak etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder